Kinderen prinses Irene voortaan van Nederlandse adel

Nederland heeft er officieel twee prinsen en twee prinsessen bij. Dank zij een vorige week door koningin Beatrix getekend Koninklijk Besluit zijn de kinderen van prinses Irene: Carlos, Jaime, Marguarita en Carolina, ingelijfd in de Nederlanse adel als prinsen en prinsessen De Bourbon de Parme.

Die titel mochten ze overigens al sinds hun geboorte voeren, omdat hun vader, prins Karel Hugo, stamt uit het oude vorstengeslacht De Bourbon de Parme. Ze waren in het verleden ook hier al 'koninklijke hoogheid'.

Een pikante bijzonderheid is, dat prinses Irene zich al sinds jaren distantieert van haar koninklijke afkomst en door het leven gaat als mevrouw Van Lippe Biesterfeld.

Het Koninklijk Besluit is gebaseerd op de Wet op de adeldom. Volgens die wet kunnen personen, wier geslacht behoort tot de wettelijke erkende adel van een staat, met een vergelijkbaar adelsstatuut worden ingelijfd in de Nederlandse adel.

Artikel 8 van de Wet op de adeldom bevat een overgangsregeling die inhoudt, dat alle personen die bij de inwerkingtreding van de wet in 1994 reeds Nederlander waren, gedurende een periode van vijf jaar een verzoek tot inlijving kunnen doen.

De inlijving is volgens Eef Brouwers, hoofdirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst, een formele handeling, die geen wijziging in hun positie met zich meebrengt. De kinderen van prinses Irene behoren niet tot het koninklijk huis en zijn uitgesloten van de erfopvolging, omdat hun moeder in april 1964 zonder toestemming van de Staten-Generaal trouwde.

Naar de ware reden van het nu koninklijk ingewilligde verzoek blijft het zelfs voor de Rijksvoorlichtingsdienst gissen, omdat er in feite niets aan de bestaande situatie verandert. Het enige argument zou kunnen zijn, dat de kinderen van prinses Irene definitief hebben gekozen voor het benadrukken van hun Nederlandse achtergrond.

Carlos, de oudste zoon, geboren op 27 januari 1970, studeert in het Engelse Cambridge. Jaime (geboren op 13 oktober 1972) studeert in de Verenigde Staten. Zijn tweelingzusje Marguarita en zijn zusje Carolina (geboren 23 januari 1974) studeren en wonen in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden