Kinderen op wachtlijst voor vaccin tegen meningokokken

Beeld ANP

Ouders van kinderen die geen oproep krijgen voor een vaccinatie tegen de meningokokkenbacterie, proberen deze toch te krijgen door zelf naar de apotheek of GGD te stappen. Zij komen op een wachtlijst, want het vaccin is op. 

“Wij hebben niets meer in voorraad”, zegt directeur Rogier van Duin van groothandel Europort Pharmaceuticals waar veel apotheken en GGD’s hun vaccins kopen. “Ik schat dat de vraag ongeveer vijf keer zo hoog is als normaal. In de loop van volgende week krijgen we weer nieuwe vaccins.”

Dat de vraag het vaccin fors is gestegen komt door de berichten van afgelopen week over de oprukkende meningokokkenbacterie type W. Daaraan zijn dit jaar al achttien personen overleden terwijl deze variant een paar jaar geleden geen enkel slachtoffer maakte.

14-jarigen

De bacterie slaat vooral toe onder de groep 14- tot 19-jarigen. De 14-jarigen kunnen vanaf 1 oktober een prik halen. De rest van de groep tieners is volgend jaar aan de beurt. Maar veel ouders willen zo lang niet wachten, ziet apotheker Ryan Boedhram van apotheek De Lairesse in Amsterdam.

Zij gaan naar de huisarts of GGD om buiten het rijksvaccinatieprogramma om een vaccin te halen. Dat kost ongeveer 50 euro, voor de prik via het vaccinatieprogramma hoeven ouders niets te betalen.

Bij de ouders die Boedhram sprak, leeft het gevoel dat de overheid eerder had kunnen ingrijpen. Door overleg met experts en de Gezondheidsraad worden volgens Boedhram beslissingen soms vertraagd genomen. “Dan krijg je onrust die uiteindelijk in de apotheek belandt.”

Eerdere waarschuwing

De onrust zal er niet minder op zijn geworden na de berichten vandaag over vaccinfabrikant GlaxoSmithKline die al in 2016 waarschuwde voor een uitbraak van ziekte door meningokokken type W. Staatssecretaris Paul Blokhuis zegt dat het vaccinatiebeleid niet moet worden gestuurd door de farmaceutische industrie. "Die geven wel meer tips.'' 

Liever vertrouwt hij op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en dat vindt niet dat er te laat is ingegrepen. In 2016 was nog niet te zeggen of de toename van meningokokken type W structureel zou zijn. Dat was volgens het RIVM pas vorig jaar duidelijk. 

Boedhram begrijpt dat ouders onrustig worden door de berichten, maar zegt er ook bij dat er geen reden is voor paniek. “Als je kijkt naar het aantal ziektegevallen is het niet zo dat een kind een gigantisch hoog risico loopt”, zegt hij. “Maar we zitten in een samenleving die hoog ontwikkeld is, waar we veel voorhanden hebben om kinderen voor dit soort gevaren te behoeden. Als mensen geen toegang hebben tot dat soort middelen terwijl deze wel op de markt zijn, worden ze onrustig. Ik kan me dat ook goed voorstellen.”

De grootste apotheekketen van Nederland, Brocacef, merkt ook dat de vraag naar het vaccin stijgt. “Maandag krijgen we weer een grote partij binnen”, zegt een woordvoerder. “We hopen deze woensdag in de apotheken te hebben. Dat is genoeg om aan de huidige vraag te voldoen, maar we weten natuurlijk niet wat er de komende dagen gebeurt.”

Mag een kind zelf beslissen over vaccinatie?

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst is helder: tot 12 jaar beslissen alleen de ouders over een medische behandeling; tussen 12 en 16 beslissen ouders en kind samen; vanaf 16 beslist het kind in principe alleen. En onder ‘behandeling’ valt niet alleen een prik, maar ook chemokuur of orgaantransplantatie.

Kinderen krijgen de meeste vaccinaties voor hun twaalfde, maar bij baarmoederhalskanker of meningokokken moet je dus samen beslissen. Dat betekent niet alleen dat je heel goed moet luisteren naar wat je kind wil en die mening respecteren, zegt Hester Rippen, directeur van Stichting Kind en Ziekenhuis. Het vraagt van ouders dat ze hun zoon of dochter eerst goed informeren, dat ze onjuiste verhalen die rondgaan op internet ontkrachten, eventuele onterechte angsten voor naalden en bloed wegnemen. Ouders moeten er zelfs op wijzen, vindt Rippen, dat hun kinderen door niet te gaan, de risico’s voor hun omgeving vergroten.

Het is een misverstand dat veel kinderen hun ouders wel zullen volgen, zegt Rippen. De meeste tieners hebben al een duidelijk mening: ’dit is mijn leven en ik ga erover’. Ze zou dan ook liefst zien dat de GGD’s hun oproepbrieven ook echt aan kinderen zelf richten, met folders in begrijpelijke taal. “Dat verschilt nu nog per regio.”

Lees ook:

De dodelijke me­ningo­kok­­bac­te­rie is bezig aan een opmars. Dit moet u weten

De hoop was vorig jaar dat de dodelijke variant van de meningokokbacterie vanzelf weg zou gaan. Maar het aantal slachtoffers van meningokokken type W neemt alleen maar sneller toe, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden