Kinderen niet altijd gebaat bij aangifte mishandeling

Het strafrechtelijk vervolgen van een ouder die zijn kind mishandelt, is niet altijd de beste weg om het kind te helpen, vinden artsen en hulpverleners.

De Rotterdamse hoofdofficier van justitie Henk Korvinus zei gisteren in Trouw dat hulpverleners die daders van kindermishandeling niet aangeven, voortaan ’op een reactie van het OM kunnen rekenen’. Hij signaleerde dat er honderden meldingen van mishandeling binnenkomen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling in Rotterdam, maar slechts enkele daders voor de strafrechter komen.

José Vermeer, hoofd van Bureau Jeugdzorg in de stadsregio Rotterdam, waar het AMK deel van uitmaakt, meldt dat AMK-medewerkers ook niet verplicht zijn om melding te doen bij de politie wanneer zij vermoedens hebben van kindermishandeling.

Bij een melding van verdenking van mishandeling van een kind bespreekt het AMK eerst wat de melder zelf zou kunnen doen om het kind te helpen, legt zij uit. Als dat niet werkt, stelt het AMK onderzoek in. Blijft de verdenking ook na dit onderzoek bestaan en aanvaarden de ouders geen hulp, dan gaat de zaak naar de Raad voor de kinderbescherming. Ook die doet onderzoek en kan besluiten de kinderrechter te adviseren het kind uit huis te halen.

Vermeer: „Het AMK is eropuit de mishandeling te doen stoppen en te zorgen dat ouders hulpverlening aanvaarden. Dat is ons doel. Alleen wanneer sprake is van aantoonbare zware mishandeling, wordt aangifte gedaan bij de politie.”

Ook artsenorganisatie KNMG stelt dat artsen niet verplicht zijn aangifte te doen bij verdenkingen van mishandeling. De Meldcode kindermishandeling van de KNMG verplicht artsen wél om te zorgen dat er hulp op gang komt. Bij evidente kindermishandeling doen de artsen melding bij het AMK, volgens deze code. Het AMK beslist of aangifte bij de politie nodig is om de veiligheid van het kind te garanderen, meldt de KNMG.

Gert van Harten, hoofd van het AMK-Gelderland en woordvoerder namens alle AMK’s in Nederland, is het met Korvinus eens dat het aantal aangiften van hulpverleners tegen ouders die hun kinderen mishandelen bij de politie veel hoger zou moeten zijn. Zowel de AMK’s als de politie zijn op verschillende plaatsen in het land bezig om het beleid op dit punt aan te scherpen, stelt hij. „Maar het is balanceren. Als je hulp zoeken bij het AMK gelijk stelt aan aangifte doen bij de politie, zal het aantal mensen dat het AMK belt sterk afnemen. Daar zijn de kinderen niet mee geholpen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden