Kinderen nemen huisdier eerder in vertrouwen dan broer of zus

null Beeld Flickr/Cia de foto
Beeld Flickr/Cia de foto

Niet leeftijdsgenootjes en ook geen grote broers of zussen, maar huisdieren worden het vaakst in vertrouwen genomen door kinderen die een tegenslag te verwerken krijgen. Ze weten wel dat de dieren niet echt luisteren, maar dat maakt niet uit.

Als kind had hij minstens tien huisdieren. Maar hoe belangrijk zijn relatie met die dieren was, bedacht de Canadese psychologiestudent Matt Cassels pas toen hij ging studeren aan de universiteit van Cambridge.

Hier worden al tien jaar lang kinderen gevolgd in hun emotionele ontwikkeling. Ook de relatie met huisdieren is meegenomen in het onderzoek. Dat huisdieren een bevordelijke of zelfs therapeutische werking kunnen hebben, is al langer bekend. Maar Cassels besloot de relatie tussen kind en huisdier te vergelijken met hun menselijke relaties.

Therapeutische werking
Kinderen die een tegenslag te verwerken kregen, zoals een sterfgeval, scheiding of ziekte, bleken vaak een sterkere band met hun huisdier te hebben dan met hun leeftijdsgenootjes. Jonge dierenfans nemen zelfs eerder hun huisdier in vertrouwen dan hun broertje of zusje.

Cassels, wiens onderzoeken nog gepubliceerd moeten worden, was verrast toen hij ontdekte dat kinderen hun huisdier zelfs eerder in vertrouwen nemen dan hun broer of zus. "Kinderen doen dit hoewel ze weten dat hun dieren niet echt begrijpen wat ze zeggen."

Opvallend genoeg zijn het vooral meisjes met een hond die hun zieleroerselen liever delen met een dier. "Ze hebben het idee dat hun dieren hun niet veroordelen. En aangezien dieren zelf geen problemen lijken te hebben, luisteren ze alleen. Je verhaal doen in een dagboek kan al therapeutisch werken, maar dieren zijn misschien nog wel beter omdat ze empathisch kunnen zijn."

Socialer door huisdier
Hoewel dieren een grotere aantrekkingskracht op kinderen kunnen hebben dan mensen, kunnen ze kinderen ook juist helpen bij hun sociale contacten. Autistische kinderen blijken bijvoorbeeld veel baat te hebben bij een huisdier, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Missouri eind vorig jaar.

"Kinderen met een huisdier bleken zich vaker voor te stellen, vroegen vaker om informatie en reageerden vaker op vragen van andere mensen", vertelt onderzoeker Gretchen Carlisle. "Deze sociale vaardigheden zijn moeilijk voor kinderen met autisme, maar uit ons onderzoek bleek dat kinderen assertiever waren als ze met een huisdier in huis woonden."

Soort dier maakt niet uit
Kinderen met autisme bleken zich vooral aangetrokken te voelen tot kleine honden, maar volgens Carlisle kan ieder dier een positieve invloed hebben. Ze onderzocht zeventig gezinnen met autistische kinderen tussen de 8 en 18 jaar. In deze gezinnen werden veel honden en katten gehouden, maar ook vissen, knaagdieren, konijnen, reptielen, vogels, boerderijdieren en een spin.

Een spin? "Ouders gaan er misschien vanuit dat honden het beste zijn voor hun kinderen, maar mijn data tonen aan dat autistische kinderen met wat voor huisdier dan ook betere sociale vaardigheden hebben", aldus Carlisle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden