Kinderen met brandwonden vaak allochtoon

AMSTERDAM - De meeste kinderen met brandwonden zijn van allochtone afkomst. De Nederlandse Brandwonden Stichting zegt dat het aantal allochtone patiëntjes meer dan twee keer zo hoog is als op basis van de bevolkingssamenstelling verwacht mag worden.

Van onze verslaggeefster

Artsen in het Brandwondencentrum in Beverwijk hadden al eerder door dat de meerderheid van hun jonge patiënten van voornamelijk Turkse of Marokkaanse komaf zijn. Ook het brandwondencentrum in Roterdam beaamt dat. Na preciezer onderzoek onder kinderen tot vier jaar, staat dit onomstotelijk vast.

,,De verbrandingen lijken allemaal op elkaar'', vertelt Jos Vloemans, medisch coördinator van het Brandwondencentrum Beverwijk. ,,Verbrandingen aan het hoofd, de hals, één schouder of één arm. Ook is vaak de romp aan één kant verbrand omdat de huid daar dunner is.'' De meestvoorkomende oorzaak: hete vloeistoffen, met name thee. Vloemans: ,,Allochtone gezinnen zijn vaak kleinbehuisd, maar hebben wel veel kinderen die spelen in de keuken. Ze trekken zo aan het tafelkleed de wankele, glazen theepot met kokend heet water over zich heen.''

Om problemen te voorkomen begint de brandwondenstichting een voorlichtingscampagne. Samen met de GG & GD Amsterdam en Utrecht zijn zogenoemde

vetc'ers (voorlichters eigen taal en cultuur) opgeleid. Zij geven presentaties aan groepen Turkse en Marokkaanse ouders in hun eigen taal. Daarin wordt voorgesteld een hogere tafel te nemen of een veiligere thermoskan te gebruiken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden