’Kinderen leiden hier een hondenleven’

Buren van kindacteur Azharuddin in sloppenwijk Bandra in Mumbai kijken naar de Oscaruitreiking (AFP) Beeld AFP
Buren van kindacteur Azharuddin in sloppenwijk Bandra in Mumbai kijken naar de Oscaruitreiking (AFP)Beeld AFP

India staat op zijn kop door de Oscarregen voor ’Slumdog Millionaire’. Heel even was het feest in de sloppenwijk van de hoofdrolspelertjes.

Sybilla Claus

Indiase omroepen onderbraken hun uitzendingen gisteren met nieuwsflitsen over het Oscargala in Los Angeles. Negen kreeg het land er in totaal, waarvan acht voor de kaskraker ’Slumdog Millionaire’. ’Slumdog Oscar Glory’ noemden ze het.

Overal stonden Indiërs juichend voor de televisie als er weer een prijs werd toegekend. Premier Singh feliciteerde de hele groep. „De winnaars maken India trots.”

De film gaat over een jongen uit een sloppenwijk die alle vragen in een tv-quiz goed beantwoordt. Een domme krotbewoner kan dat natuurlijk nooit, reden voor de politie de kersverse miljonair wegens fraude eens flink te mishandelen.

Over de titel van de film bestaat verdeeldheid. „Ik werk keihard. Dat ik arm ben, geeft niemand het recht me een hond te noemen”, zegt bijvoorbeeld Fakrunissa Sheikh, een van de buren van Azharuddin Ismail (10) die in de film speelt en net als zijn filmvriendinnetje Rubina Ali (9) écht in sloppenwijk Bandra in Mumbai woont.

Maar Rubina’s moeder is tevreden met de film en met de aandacht, ook al heeft ze geen idee wat Oscars zijn. Zo’n 65 miljoen Indiërs wonen in krotten, een kwart van de stedelijke bevolking. Rubina woont met zes zusjes en broertjes plus haar ouders in een krotje met een blikken dak. „De kinderen leiden hier een hondenleven, dus dat mag best gezegd worden”, aldus moeder Muni Qureshi. „Een meisje dat zich niet eens kon voorstellen dat zij naar het buitenland zou gaan, wint nu een Oscar. Dat kan toch niet slecht zijn?”

Ook in sloppen zijn er gradaties: Azharuddin moet het met nog minder doen. Zijn familie leeft in een aanbouwtje van beschimmelde dekens en zeildoeken. „Anders praat nooit iemand met ons, nu staat iedereen hier”, zegt zijn vader enigszins beduusd voor de vele flitslichten.

Waarheidsgetrouw toont de film het keiharde leven in Mumbai. Als een bende hindoes moslims in brand komt steken, kaart de politie rustig verder. Als een vrouw op klaarlichte dag ontvoerd wordt, kijkt niemand op. Het vernederen van mensen uit een lagere kaste is in de film net zo gewoon als in het echte leven. Wie geld of wapens heeft gaat vrijuit, de armen zijn vogelvrij.

Het scenario is gebaseerd op het boek ’Q & A’ van Vikas Swarup, de vice-ambassadeur in Zuid-Afrika. Ondanks alle ellende loop je, dankzij een happy end, na afloop toch vrolijk naar buiten. Dat komt niet in het minst door de aanstekelijke muziek van componist A. Rahman. Hier een onbekende naam, maar in India een van de vele godheden. Rahman (43), die net zoveel verdient als Madonna, schreef de muziek voor meer dan 130 films. Gisternacht kreeg hij twee Oscars, voor beste muziek en beste lied: ’Jai Ho’. Vrij vertaald: wees een winnaar. In de slotscènes barsten de acteurs ineens zingend uit in een heuse Bollywood-dans terwijl ze Jai Ho zingen.

De Oscarregen is het bewijs dat ook niet-westerse acteurs Hollywood kunnen veroveren. „Muziek en film brengen mensen van alle rassen en religies bijeen. Mijn hele leven kon ik kiezen uit haat of liefde. Ik heb altijd voor liefde gekozen”, zei Rahman bij de uitreiking. Waarna hij zelf Jai Ho zong, geflankeerd door dansers en een drumgroep.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden