'Kinderen kunnen pure klanken zeker waarderen'

Om klassieke muziek toegankelijk te maken voor kinderen, zitten jeugdconcerten vaak vol 'toeters en bellen'. Maar Muziekgebouw aan 't IJ kiest met de serie 'Open je oren!', waarin topmusici een soloconcert voor kinderen geven, juist voor de muziek. "Met minimale middelen groots uitpakken", zo omschrijft harpiste Lavinia Meijer de concerten. Komende zondag bijt zij in de grote zaal van het gebouw het spits af met een soloconcert op de harp.

"Het concert 'opleuken' is juist niet de opzet: de hoofdzaak is dat kinderen enthousiast raken voor muziek, zowel klassieke als nu gecomponeerde muziek. Het is een mix van een concert en een onewomanshow. Ik begin met muziek uit de film 'Belle en het beest', maar verder vermijd ik stukken waarbij ze meteen associaties krijgen. Ik laat verschillende stijlen horen, van Pierné en Paul Patterson tot de Japanse componist Hirose, en koppel het aan mijn persoonlijke verhaal. Zodat kinderen dat zelf ook doen als zij naar muziek luisteren. Muziek kan zeer sterke reacties oproepen, je blij, boos of verdrietig maken. Ook moderne klassieke muziek is niet zo moeilijk als het lijkt. Juist kinderen kunnen de klank onverwacht heel mooi vinden. Bij mijn reguliere concerten zitten ook vaak kinderen in de zaal, die de spanningsboog goed volhouden."

Het concert van zondag is niet alleen geschikt voor kinderen die zelf een instrument spelen. "De composities die ik speel, zijn allemaal kort en tussendoor word ik geïnterviewd. De sfeer is heel informeel", verzekert Meijer.

Zelf ging zij als achtjarige op muziekles. "Ik wilde zo graag iets bijzonders en toen ik een meisje harp zag spelen wist ik: dít is het!' Het zag er zó verfijnd uit en de klank is zo puur." Na twee jaar werd zij ontdekt en ging ze naar de Jong Talent Klas van het conservatorium, waar zij later cum laude afstudeerde.

Merkte zij zelf ook hoe talentvol zij was? "Talent? Als kind heb je er vooral plezier in om 'creatief met je vingers te friemelen'. Maar ik was ook gedreven en gedisciplineerd en stond vaak 's morgens om vijf uur op, om voor ik naar school ging te repeteren. Ik bedacht dan voor mezelf een stappenplan: eerst die noten oefenen en dan die andere en daarna aan de dynamiek werken."

Al snel viel haar virtuoze harpspel in de prijzen, waaronder eerste prijzen in het Prinses Christina Concours (1997) en het Nederlands Harp Concours (1997) en een tweede prijs in de prestigieuze International Harp Competition in Lausanne (1998).

"Ik heb een heel traject afgelegd en ik groei nog steeds. Als 'ambassadrice van de harp' promoot ik de harpcultuur in Nederland en vraag aandacht voor moderne componisten. Ik vind het prachtig om deel uit te maken van deze traditie en voel me verantwoordelijk om mijn kennis door te geven. Sommigen bespelen zelf een muziekinstrument en misschien zitten er zondag ook wel kinderen in de zaal die harp spelen. Wie weet vraag ik hen op het podium, om met mij samen te spelen."

Open je oren!
Waarom houden musici zo van hun instrument? In Muziekgebouw aan 't IJ speelt een serie van acht concerten, voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen op de zondagmiddag (15 uur). Lavinia Meijer (harp) op 25/9; Claron McFadden (zang) op 30/10; Ralph van Raat (piano) op 18/12; Michael Gieler (viool) op 8/1; Raaf Hekkema (saxofoon) op 5/2: Izhar Elias (gitaar) op 11/3; Erik Bosgraaf (blokfluit) op 8/4 en 2 Bas Wiegers (dirigent) op 29/4. Info: www.muziekgebouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden