Kinderen kunnen nu heel dicht bij hun Nijntje zijn

reportage | Vrij baan voor peuters en kleuters in kindermuseum: 'Alles was leuk!'

MAAIKE HOMAN

Jas aan de kinderkapstok, tas in een kluisje met bloem of dier erop, de gang door en dan opent zich de wereld van Nijntje. Links een rode keuken met pannetjes op het fornuis, boven de badkamer en slaapkamer, rechts een schuur en de tuin met kruiwagen en grasmaaier. Alles in vrolijke kleuren en alles mag aangeraakt worden en gebruikt.

Na een ingrijpende verbouwing heropent het Dick Bruna Huis zaterdag als Nijntje Museum. Het museum richt zich op kinderen van twee tot en met zes jaar. En Japanners. Zij begeven zich in de 3D-wereld van Nijntje en haar vriendjes. Wie meer wil weten over het leven van Dick Bruna, kan nu terecht in het Centraal Museum aan de overkant.

Wijzend op de keuken met oven, kastjes en snijplank waarop een wortel ligt, zegt curator Yolanda van den Berg: "Hier kunnen kinderen volwassenen nadoen en moeten volwassenen zich aanpassen aan kinderen. Dit museum is er voor hen. Kinderen willen bij Nijntje zijn."

Milo de Waal (6) en zijn zusje Sari (2,5 jaar) mochten als een van de eerste jonge bezoekers een kijkje nemen. "Het was top", zegt Milo na afloop, terwijl hij druk gebarend ruimte voor ruimte bespreekt. "Ik weet niet wat ik het leukste vond. Alles was leuk." Sari, met armen over elkaar: "Ik wil graag taart bakken in de keuken van Nijntje. Ik wil niet naar huis toe."

Van den Berg kreeg zo goed als carte blanche voor de verbouwing. Ze wilde een voor kinderen herkenbare Nijntjewereld, verdeeld in thema's zoals 'bij de dokter', 'het verkeer', 'het museum' en natuurlijk de band van Nijn met de stad Utrecht. Hoewel in elke ruimte gespeeld kan worden, moest het geen indoor speeltuin worden en is er in elke ruimte aandacht besteed aan de maker: Dick Bruna (88). Zelf is hij niet betrokken geweest bij de verbouwing.

Het educatieve aspect uit zich op allerlei manieren. In de doktersruimte kunnen kinderen een gehoor- en oogtest doen, op een weegschaal staan, maar ook naar een film kijken van Nijntje die met een kleuter op bezoek gaat bij de dokter. De ruimte daarnaast staat in het teken van kunst. Kinderen kunnen een Matisse-achtig schilderij maken, een eigen expositie inrichten en de verschillende gereedschappen voelen die een kunstenaar gebruikt.

Boven is een ruime zaal ingericht met als thema verkeer. Er kan rondgereden worden op fietsjes, er is een zebrapad met stoplichten en een trein die langsrijdt. In 'het bos' kan gegeten en gedronken worden, er is een knutselatelier, ruimte voor theater en de dierentuin.

Kleuter Milo en peuter Sari klimmen hier in de kooien, ontdekken apen in bomen en kunnen dieren 'voeden' door de juiste vorm door het juiste gaatje te doen. Als Milo dan een punt van kritiek heeft, is het hier: "Biggen, koeien en kippen horen natuurlijk niet echt in een dierentuin. De leeuwen en giraffen natuurlijk wel."

Het meest magische moment volgt die avond als het donker wordt. Dan zijn Nijntje en haar vriendjes, zoals elke avond, te zien op de gevel in een dertien minuten durende animatie van studio Mr. Beam. Ademloos wordt het filmpje bekeken. Na afloop een "wow, wat gaaf", en een "nog een keer, nog een keer".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden