Kinderen kunnen dichten, bij het ongelofelijke af

Van een onzer verslaggeefsters

Zij is voorzitter van de stichting Werelddag voor kinderen en poezie, een manifestatie die zaterdag plaatsvond in 'Het land van Ooit' in Drunen. Volgens Westbroek stopt de Belgische jeugd veel minder humor in gedichten. En hebben de Nederlandse kinderen uit andere culturen juist een zeer gevoelige stijl. "Alle mensen zwommen met mij mee, want ik was het water van de zee" , citeert ze. "Je merkt aan hun gedichten dat ze de Koran lezen of Hebreeuwse letteren." Daarom zitten er volgens haar veel buitenlandse kinderen tussen de prijswinnaars. "Die hebben een prachtig taalgebruik."

Er werden 20 000 gedichten van kinderen tussen de zes en twaalf jaar ingezonden. Veel allochtone kinderen schreven ze in hun oorspronkelijke taal; uit Rotterdam kwamen gedichten in maar liefst 49 talen, aldus Westbroek. De jury (de dichters Ienne Biemans, Wim Hofmans en Remko Ekkers) bekroonde er 150. De hoofdprijs, een kunstwerk, ging naar de tienjarige Dennis Beeris van de Andreasschool uit Tilburg. Zijn gedicht luidt als volgt:

"Als ik een bloem zou zijn, als ik geplukt zou zijn, als ik in een vaas zou staan, dan, voel ik water om me heen, voel ik me duizelig, voel ik dat ik aan het sterven ben."

Bij het ongelooflijke af, vindt Westbroek dit gedicht en een duidelijk bewijs van het nut van de manifestatie. "Het is voor kinderen zo ontzettend leuk om met taal te spelen. Dat ze al vanaf hun zesde merken dat taal meer is dan d en dt. Als je kinderen nooit met poezie in aanraking brengt, vinden ze het op de middelbare school afschuwelijk om ineens Gorter te moeten lezen."

Volgens Westbroek maken de inzendingen duidelijk welke scholen veel aan poezie doen; daar komt de hoogste kwaliteit vandaan. Bij voorbeeld de Vrije School uit Baarn, die zaterdag de scholenprijs kreeg. Zo'n 1500 basisscholen hadden het lesmateriaal aangevraagd. Volgens Westbroek schreven zeker 100 000 kinderen gedichten, aangezien veel scholen alleen de vijf beste opstuurden. Ze hoopt dat over enkele jaren alle scholen meedoen, en is daarover optimistisch gestemd. "In sommige provincies zijn al zeer actieve werkgroepen voor 'kinderen en poezie' opgericht."

Dit jaar was de tweede keer dat Nederland de wedstrijd organiseerde. De grondslag voor deze internationale werelddag, die in meer dan 50 landen wordt gehouden, werd in 1976 gelegd door directeur James P. Grant van Unicef. Hij wilde dat nu eens niet alleen 'rijke' kinderen iets deden voor 'arme' kinderen', maar dat ze allemaal hun positieve gedachten aan elkaar overbrachten. Daarom mag het thema nooit ellende zijn. Zo was het vorig jaar 'goed nieuws' en moesten de kinderen dit jaar over 'dromen' schrijven. "Ik vind dromen leuk, ik doe het vaak in de klas, ik heb nooit tienen" , schreef een Nederlands meisje. Van de 150 beste dromengedichten uit Nederland is een bundel samengesteld en Unicef zal ook een internationale bundel maken. Daarnaast is er een reizende tentoonstelling van de beste gedichten van de afgelopen jaren uit alle landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden