Kinderen krijgen nu eenmaal snel griep

In ziekenhuizen worden vooral kinderen met Mexicaanse griep opgenomen, maar dat is geen reden tot zorg.

Nu de epidemie van Mexicaanse griep in Nederland op stoom komt, worden dagelijks zo’n tien mensen met de aandoening in een ziekenhuis opgenomen. Gemiddeld een van hen belandt op de intensive care. Het is onbekend hoeveel mensen tijdens een normale wintergriep worden opgenomen, want niemand registreert dat.

Tussen de opgenomen patiënten is een flinke piek te zien bij kinderen tot vijf jaar, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat klinkt zorgwekkend, maar bij een gewone wintergriep gebeurt hetzelfde. „Kinderen worden altijd het eerste ziek bij een griepepidemie”, zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. „Dit is geen reden tot extra zorg.”

Kinderen hebben nu eenmaal veel contacten, waardoor ze relatief snel besmet raken. Vanwege hun smalle luchtwegen krijgen ze bovendien sneller ademhalingsproblemen, waardoor ze eerder in het ziekenhuis worden opgenomen: kortademigheid geldt als een alarmsignaal bij griep. Daarnaast zijn ouders snel bezorgd en nemen artsen het zekere voor het onzekere.

Het lijkt er volgens Coutinho niet op dat kinderen gevoeliger zijn voor de Mexicaanse dan voor andere typen griep. Het 14-jarige meisje uit Haarlem dat vorige week overleed, was een uitzondering. Zij had een persoonlijke genetische gevoeligheid, vermoedt Coutinho. Veruit de meeste kinderen worden na een week vanzelf beter.

Toch maken cijfers over kindersterfte al snel grote indruk. In de Verenigde Staten zijn volgens de Amerikaanse gezondheidsinstelling CDC vóór 10 oktober zeker 50 kinderen onder de achttien jaar aan het H1N1-virus overleden; dat is 17 procent van alle 292 bevestigde Mexicaanse-griepdoden in dat land.

Vanwege de Amerikaanse cijfers heeft minister Ab Klink van volksgezondheid op 15 oktober aan de Gezondheidsraad en het RIVM gevraagd of het nodig is om ook jongeren tegen de Mexicaanse griep te vaccineren. Het advies wordt eind volgende week uitgebracht.

Bij een positief advies is het de vraag of er voldoende vaccins beschikbaar zijn. Klink heeft 34 miljoen doses besteld, twee voor elke Nederlander, maar het leeuwendeel wordt laat geleverd. In november zijn er pas 10 miljoen doses beschikbaar. Als daarmee alle huidige risicogroepen worden ingeënt, blijven er volgens Klink 2,7 miljoen doses over voor kinderen. Afhankelijk van de geadviseerde leeftijdsgrenzen is dat wel of niet genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden