Kinderen klagen Jeugdzorg aan

null Beeld anp
Beeld anp

Vier kinderen uit een gezin uit de Krimpenerwaard hebben tegen Jeugdzorg in Zuid-Holland een strafklacht ingediend voor zware geestelijke mishandeling, gijzeling, opzettelijke vrijheidsberoving, belaging, dwang en het belemmeren van vrijheid om te verklaren.

De aangifte is gericht tegen Jeugdbescherming regio West, de directeur daar, een teamleider en een medewerkster, die ook als voogd is opgetreden. Volgens de klacht zou onder regie van Jeugdzorg 'zware terreur' op de kinderen zijn uitgeoefend over de jaren dat zij op last van de kinderrechter uit huis waren geplaatst. Zo werd van een van hen de mobiele telefoon afgepakt, werd hij gedwongen e-mailwachtwoorden af te geven, mocht hij geen contact hebben met zijn advocaat, werd hem verboden zijn ouders te bezoeken en zijn oudste broer te benaderen.

Drijfveer
De kinderen, nu tussen 17 en 22 jaar, werden november 2008 met nog drie broertjes en zusjes uit huis geplaatst. Het toenmalige Bureau Jeugdzorg in Zuid-Holland, nu Jeugdbescherming West, deed dat omdat volgens de instantie de geloofsbeleving van de ouders een risico was voor de ontwikkeling en belangen van de kinderen.

Ondanks een uitspraak van het gerechtshof in het voordeel van de ouders en positieve rapportages van onder meer GGZ, bleef deze situatie jarenlang gehandhaafd. Volgens de kinderen was overheidssubsidie voor Jeugdzorg mogelijk een drijfveer om thuisplaatsing van de kinderen te verhinderen. Onder andere uit jaarverslagen maken zij op dat een enkele uithuisplaatsing jeugdzorg jaarlijks ongeveer 50.000 euro subsidie zou opleveren.

"Jeugdzorg heeft alle instanties zand in de ogen gestrooid met constante valse uitleg en valse toelichting, met het label van betrouwbaarheid", staat in de aangifte die advocaat Jan Boone namens zijn cliënten deed. En: "Onvoorstelbaar is dat niemand Jeugdzorg heeft teruggefloten, niet de Raad voor de Kinderbescherming, niet Pleegzorg, niet de rechtbank en niet het Openbaar Ministerie, terwijl zij alle van de zaak wisten. Hoe kan dit?"

Miljoenentransactie
Na tal van juridische procedures zijn alle kinderen nu thuis. De vier die aangifte doen, stellen dat hun aanvankelijk onbezorgde jeugd in het door hen als 'warm' ervaren gezin, is verwoest. "Het doet mij beseffen dat wij als gezin een oorlog hebben meegemaakt in vredestijd", verklaarde de oudste zoon voor het gerechtshof. En: "Zeven kinderen in één keer uit huis gerukt betekende voor jeugdzorg voorwaar een miljoenentransactie."

Drie van de kinderen deden in 2012 al aangifte van valsheid in geschrifte tegen Jeugdzorg in Zuid-Holland. De hoofdofficier van justitie seponeerde de zaak. Advocaat Boone besloot hierop tot een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen. Hierover en over de zes nieuwe strafklachten moet nog beslist worden. Boone, die 19 juni die aanvullende aangifte deed, verbaast zich dat de hoofdofficier nog niet heeft gereageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden