Kinderen kiezen zelf kunst

Trek er in de meivakantie cultureel op uit met de kinderen. Trouw geeft tips.

ANITA TWAALFHOVEN

In het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen opent komend weekend een tentoonstelling zonder tekstbordjes bij de kunstwerken. Alleen kinderen mogen er naar binnen, het is verboden voor volwassenen. Voor 35 euro kunnen ze een van de kunstwerken kopen en mee naar huis nemen. Het museum organiseert 'Kunst4Kids' iedere twee jaar en het initiatief is zó populair dat op de openingsdag lange rijen worden verwacht.

"We hebben aan 26 kunstenaars, die vaker bij ons exposeren, gevraagd om een serie kunstwerken te maken voor Kunst4Kids", vertelt Catrien Schreuder, hoofd educatie en publieksbegeleiding. Ze zijn uitgekozen vanwege hun kwaliteit, niet omdat ze speciaal geschikt zijn voor kinderen. "De kunstenaars maken autonoom werk, dat bij henzelf past."

Het varieert dan ook van keramiek en sculpturen tot zeefdrukken, fotografie of bewerkte prints. "Je ziet werk van abstract tot realistisch en van donker en duister tot vrolijk en kleurig. Het gaat ons om zoveel mogelijk variatie, zodat ieder kind de kans krijgt om iets te vinden wat bij hem of haar past. Het idee achter het verkopen van de kunstwerken is dat kinderen het zich dan letterlijk eigen maken. Je kiest zelf een kunstwerk uit en betaalt ervoor, daarna hang je het op in je kamer en je bent er héél zuinig op. Dat is eigenlijk in een notendop wat een museum ook doet."

Een van de kunstenaars die meedoen, is David Derksen. "Mijn werk heeft te maken met interieur en design", vertelt hij. "Zoals koperen lampen, geoxideerde spiegels of keramische borden. Ik houd ervan om met wiskundige en natuurkundige principes te spelen, zoals de zwaartekracht. Ik laat bijvoorbeeld vanuit een bewegende pendule verf op een bord druppelen en dan krijg je een bijzonder patroon. Voor Kunst4Kids heb ik me laten inspireren door het moire-effect, dat zijn de patronen die je ziet als je twee rasters over elkaar heen beweegt. Ik heb een serie kleine objecten gemaakt, met vierkantjes en driehoekjes die je kunt bewegen, zodat het patroon steeds verandert."

Derksen hoopt dat kinderen het object een speciaal plekje geven in hun kamer en er af en toe mee spelen. "Het zou leuk zijn als ze dan buiten op straat ook ineens zien hoe de schaduwen van een rij bomen een patroon vormen en dat ze zich daarover verwonderen. Dat is wat ik met mijn werk wil overbrengen, een soort schoonheid in alledaagse dingen."

Ook Weronika Zielinska heeft een serie kunstwerken ontworpen, samen met haar zoontje van zes jaar. Zij is een conceptueel kunstenares, het gaat haar vooral om de ideeën over kunst. "Ik wil mijn kunst niet in mijn eentje in een atelier maken, maar samen met anderen en middenin het dagelijks leven", vertelt zij. "De beste ideeën krijg ik als ik gewoon aan het stofzuigen ben." Zo toverde zij ooit haar logeerkamer om in een minimuseum, waar ze andere kunstenaars uitnodigde om hun werk te creëren. De een maakte daar een camera obscura, de ander bouwde een enorm muziekinstrument en een derde organiseerde theatrale maaltijden. "Het publiek luisterde op ons dakterras naar de muziek of nam deel aan de theatermaaltijd. Ik zie kunst als een geschenk dat je aan iemand geeft, en waarvoor je ook weer iets terugkrijgt."

Toen zij werd gevraagd voor Kunst4Kids ging ze samen met haar zoon aan de slag. "Ik heb aquarelverf gekocht in mooie kleuren en bijzonder papier, en we hebben de schilderijtjes samen gemaakt. Hij vindt het heel spannend dat andere kinderen het werk gaan kopen. 'Het is ónze kunst!', zei hij trots." Zij vindt het een goed initiatief dat er bij Kunst4Kids geen volwassenen naar binnen mogen. "Zo voelen kinderen dat het hún ruimte is."

De enige volwassenen in de expositieruimte zijn de museummedewerkers, die de kinderen begeleiden als ze dat willen, vertelt Catrien Schreuder. "Sommige kinderen lopen zeer bedachtzaam rond in de expositie. Ze willen weten wat het kunstwerk betekent en vaak maken ze aantekeningen in een notitieblokje. Anderen zien in één oogopslag welk werk ze willen kopen. Net als volwassenen hebben ze hun eigen fascinatie en die mogen ze bij ons volgen, zonder dat hun vader en moeder invloed kunnen uitoefenen."

Sommige ouders vinden dat nogal een teleurstelling, want ze hopen stiekem dat hun kinderen voor een spotprijs een topwerk op de kop tikken. Dat kan niet, want de jonge bezoekers krijgen pas nadat het werk is gekocht de naam van de kunstenaar te horen. "Als ze het mee naar huis krijgen, zit er een map met informatie bij over de kunstenaar en de contactgegevens. Soms mailen ze dan naar de kunstenaar, hoe mooi ze zijn of haar werk vinden. Vaak worden ze dan uitgenodigd voor openingen, en zo kweek je echte kunstkenners."

Kunst4Kids is te zien van 30 april t/m 8 mei in Museum Boijmans van Beuningen. www.boijmans.nl

'De kleine grote kist' is een kleutervoorstelling van Het Nationale Ballet, door twee danseressen en een danser van de Junior Company in een choreografie van Ernst Meisner. Een wonderlijke kist op zolder voert de kleuters mee in een fantasierijk dansavontuur en zorgt voor de eerste kennismaking met klassiek en hedendaags ballet. Te zien 3 t/m 8 mei in Het Muziektheater Amsterdam, meerdere malen per dag.

www.operaballet.nl

Op 6 mei kunnen kinderen zelf dansen, in de Koninklijke Foyer van de Stadsschouwburg Amsterdam. 'Kom dansen' is een workshop moderne dans, hiphop en streetdance en na afloop zijn de ouders het publiek.

www.stadsschouwburgamsterdam.nl

undefined

Snoopy en Tom Poes

De Amerikaanse stripfiguren Snoopy en Charlie Brown bestaan dit jaar 65 jaar en de Nederlandse Tom Poes, nog ouder dan Heer Bommel, verscheen voor het eerst in 1941. De twee exposities over deze stripfiguren zijn dan ook herkenbaar voor kinderen, ouders én grootouders.

Museum Meermanno in Den Haag brengt 'Snoopy en Charlie Brown: 65 jaar Peanuts' in beeld. De stripfiguren van Charles M. Schulz, met hun grote hoofden op kleine lijfjes en sprekende gezichtsuitdrukkingen, zijn geliefd bij jong en oud. Het zijn kinderen maar ze hebben filosofische gedachten en doen semi-volwassen uitspraken. Charlie Brown is herkenbaar als de eeuwige verliezer die nooit opgeeft, en zijn fantasievolle hond Snoopy vindt zichzelf een genie. Te zien zijn de vroegste strips met Snoopy als huisdier op vier poten en stripboeken uit de hoogtijdagen van Peanuts, die verschenen in 75 landen.

'Tom Poes 75 jaar', in het Nederlands Stripmuseum in Groningen, laat zien dat de Tom Poesstrip uitgroeide tot een waar cultuurfenomeen, nog voordat Heer Bommel in beeld kwam. Grootouders van nu leefden als kind in de oorlogsjaren al mee met zijn avonturen. De strips verschenen in dagbladen en later in de Revue en de Donald Duck maar ook in het theater en de bioscoop. De expositie laat originele geïnkte tekeningen en de eerste potloodschetsen zien. Ook buigt het stripmuseum zich over de toekomst van de 75-jarige Tom Poes. Kinderen zullen zich verbazen over het productieproces van Tom Poes in het pre-digitale tijdperk.

www.stripmuseum.nl www.meermanno.nl

undefined

Muziektheater

In de Middeleeuwen ontdekt het weesmeisje 'Mariken', na een lange zwerftocht vol wonderlijke ontmoetingen, dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Het enige wat écht telt, is wie je van binnen bent. Theater Kwatta speelt de grote zaalvoorstelling, gebaseerd op het mirakelspel Mariken van Nieumeghen (1518) en het bekende jeugdboek van Peter van Gestel, met een live rockband, veel liedjes en karren vol verkleedkleren. Te zien t/m 8/5. www.kwatta.info

Quasimodo, de mismaakte klokkenluider van de Notre Dame, is in de musical van Opus One een verlegen man. "Was ik maar van steen", zingt hij, "dan zou dat schelden mij niet deren". De jonge musicalcast - die zingt, acteert en danst - laat zien hoe tijdloos het negentiende-eeuwse verhaal van Victor Hugo is. Quasimodo ontdekt dat mensen minder wreed zijn dan hij dacht, en dat schoonheid niet aan de buitenkant zit. Te zien t/m 15/5.

www.opusone.nl

Theater Terra speelt het wereldberoemde verhaal van 'Koning Arthur' en zijn Ridders van de Ronde Tafel als een musical met poppen en acteurs. Als het Arthur lukt om een betoverd zwaard uit een rots te trekken, kroont het Engelse volk hem tot koning en begint een groots avontuur. De paarden galopperen over het toneel, we zien een metershoge draak en natuurlijk veel ridders die prinsessen in nood redden. Te zien t/m 8/5.

www.theaterterra.nl

undefined

Verzetsmuseum Junior

Eva is Joods, Nelly zit bij de jeugdclub van de NSB, Henk komt uit een alledaags gezin en de ouders van Jan zitten in het verzet. In het Amsterdamse Verzetsmuseum Junior reizen jonge bezoekers samen met hen terug naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Ze leren over de propaganda van de nazi's, de geheime berichten van het verzet, het vervalsen van persoonsbewijzen en de keuze om wel of niet onder te duiken. De cockpit van een vliegtuig brengt hen naar de verhalen van kinderen in Suriname, Nederlands-Indië en de Nederlandse Antillen. Ook het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden, het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda en het Oorlogs Verzets Museum in Rotterdam nemen je mee naar de tijd van het verzet in de jaren '40-'45.

www.verzetsmuseum.org

www.friesverzetsmuseum.nl

www.verzetsmueum-zh.nl

www.ovmrotterdam.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden