Kinderen in Kaatsheuvel fietsen begeleid langs azc

Een meisje zet haar fiets in het fietsenrek. Op archiefbeeld. Beeld Anp
Een meisje zet haar fiets in het fietsenrek. Op archiefbeeld.Beeld Anp

Kinderen in Kaatsheuvel met een beperking worden vanaf volgende week begeleid als ze langs een asielzoekerscentrum in de buurt fietsen. Elke ochtend en avond fietsen vrijwilligers mee om de kinderen van en naar hun school in Waalwijk te brengen, aldus wethouder onderwijs Wil Ligtenberg van de gemeente Loon op Zand.

Kick Hommes

Met de beslissing wil de gemeente tegemoet komen aan een 'gevoel van onveiligheid' bij de ouders van de kinderen 'met een rugzakje', zegt wethouder Ligtenberg. De weg die de kinderen dagelijks afleggen loopt namelijk langs camping De Droomgaard. Daar worden vanaf 6 januari zo'n 1200 asielzoekers opgevangen. Daarmee is deze opvang bijna de grootste van Nederland.

Op een inspreekavond vorige week bleek dat een deel van de ouders zich niet liet overtuigen dat de veiligheid op de route is gegarandeerd, aldus Ligtenberg. "De ouders van kinderen in het speciaal onderwijs zijn iets meer bezorgd dan andere ouders. Bij sommigen, niet allemaal, heerst een gevoel van onveiligheid. Omdat die kinderen wel structuur nodig hebben, bijvoorbeeld vaste fietsroutes, vonden wij dat we dat gevoel niet konden negeren."

Ligtenberg benadrukt wel dat de vrijwilligers geen beveiligers zijn. "Dat is pertinent onwaar. Uit onderzoek van de politie en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers red.) blijkt ook dat de opvang van asielzoekers veilig is. Maar het gaat wel om ouders kinderen in het speciaal onderwijs, die net als de kinderen overtuigd moeten worden dat het veilig is. Dat duurt even, en daarom hebben we deze beslissing genomen."

Rug recht
Kritiek dat de gemeente de rug niet heeft rechtgehouden en nu toegeeft aan de angst onder de bevolking, weerlegt Ligtenberg. "Het is in het belang van iedereen dat we rust creeëren. Zowel voor de ouders, als voor de asielzoekers. En als blijkt dat het over een week goed gaat, dan lost alles zich vanzelf op."

De gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, wil ook meer doen om het beeld van vluchtelingen te veranderen. "Daar heeft het COA programma's voor. Die gaan we ook zeker uitrollen."

En een asielzoeker die meefietst als vrijwilliger? Ligtenberg heeft daar 'absoluut niets op tegen'. "We kunnen ook asielzoekers goed gebruiken. Maar we weten dat ze ook met hun eigen problemen naar Nederland komen. We moeten ze even de ruimte geven. En we moeten zien of ze kunnen fietsen."

Vluchtelingenwerk
Adjunct-directeur Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland vindt dat het signaal dat met de beslissing wordt afgegeven niet deugt. "Het is een storm in een glas water. Begeleiding van kinderen, waar hebben we het over. Maar is weer gedoe om vluchtelingen. Deze ophef staat symbool voor iets groters. Het beeld dat asielzoekers tot problemen voor de veiligheid leiden wordt weer versterkt."

Daarom pleit Kuipers voor een landelijke discussie. "De wethouder in Loon op Zand komt in een spagaat, hij moet beleid uitvoeren, 'fiks het maar', maar ook meeveren met onrust onder de bevolking. Nu kiest hij voor een maatregel die angst legitimeert. Dat is niet de manier waarop het moet gaan."

Volgens Kuipers kan er beter worden overlegd met de inwoners van Kaatsheuvel. "Vorig jaar werd in die gemeente het leerlingenvervoer afgeschaft. Dat heeft niets met het opvangen van asielzoekers te maken, maar ik vermoed dat het wel een rol heeft gespeeld in het debat. Je kan het dan ook hebben over het leerlingenvervoer en niet asielzoekers als uitlaatklep voor andere maatschappelijke problemen gebruiken."

'Den Haag moet besluiten'
Vanochtend pleitte Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente, ervoor dat de landelijke overheid moet besluiten waar azc's komen. Lees daar hier meer over.

In Waalwijk volgen zo'n zestig kinderen speciaal onderwijs. Een deel van hen fietst, anderen worden met een taxibus gebracht of gaan met hun ouders mee. Het is dan ook niet duidelijk hoe groot de groep is die volgende week, als de kerstvakantie is afgelopen, onder begeleiding gaat fietsen, aldus Ligtenberg.

De vrijwilligers die meefietsen doen dat zowel 's ochtends rond 08.15 uur en als de school uitgaat. Als deze vorm van begeleiding maandag niet is geregeld, wordt mogelijk een bus ingezet.

Camping De Droomgaard
Op camping De Droomgaard worden de vluchtelingen gefaseerd opgevangen. Zij kunnen tot 1 april blijven, schreef Omroep Brabant vorige week. Op het park wonen ook al 800 Polen. Zij worden afgescheiden van de asielzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden