Kinderen iets langer gratis in Leidse musea

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Een proef van vijf Leidse musea om kinderen gratis toegang te geven, wordt verlengd. Het initiatief loopt goed, ook zonder subsidies.

Elaine (12) en Morwenna Boulter (7) bezoeken ’zeker één keer in de maand’ samen met hun twee oma’s Museum Volkenkunde in Leiden. De zusjes hebben een Museumkaart, maar ook als ze die niet hadden, hoefden ze geen kaartje te kopen. Het museum is een van de zeven Leidse musea die meededen aan een proef om kinderen tot en met twaalf jaar gedurende de zomer gratis toe te laten. Wegens succes verlengen vijf musea, waaronder Volkenkunde, de proef tot het einde van de kerstvakantie. Maar, zeggen de oma’s, „we hadden ze toch wel meegenomen”.

Dat is precies wat de Museumgroep Leiden (samenwerkingsverband van grote Leidse musea) voor ogen heeft. „Kinderen van die leeftijd komen met hun ouders of andere familieleden, en die betalen wel entree. Het uitgangspunt is meer gezinnen te trekken, en het zo financieel beter te doen”, aldus Hans van de Bunte van de Museumgroep.

Volgens Anne Marie Woerlee van Volkenkunde is gratis toegang dé manier om kinderen jong binnen te halen, zodat ze zullen blijven komen. „Ik vind het een gastvrij idee. Leg ze niks in de weg, laat ze maar binnenkomen.”

Bij het natuurhistorisch museum Naturalis komen sowieso veel gezinnen, zegt Hans van Oel. Daarom doet dit museum niet langer mee met het initiatief. „Kinderen gratis naar binnen laten, hakt er bij ons financieel gelijk in.”

Zeker als minister Plasterk (cultuur) niet bijspringt. Zijn oorspronkelijke plan was bij alle Nederlandse musea, kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang te geven. Niet alleen de economische crisis maakte een eind aan die voornemens. Plasterk liet weten zijn plannen tevens te herzien vanwege een rapport van onderzoeksbureau Letty Ranshuijsen.

Hierin werd geconcludeerd dat niet de financiële drempel te hoog is voor de meeste ouders, maar veel eerder de sociale drempel. „Mensen willen best wel betalen voor musea, maar wie van huis uit er niet mee in aanraking is gekomen, vindt het imposante gebouwen en ingewikkelde blaaskakerij”, legt Ranshuijsen uit.

„Toch hebben we wel gemerkt dat er mensen kwamen die we anders niet zagen”, stellen Woerlee van Volkunde en directeur Wim Weijland van het Rijksmuseum van Oudheden. Twee zomermaanden experimenteren, zoals de Museumgroep wilde, is veel te kort volgens deze musea. Pas na een half jaar kunnen ze zeggen of de actie hun extra bezoekers heeft opgeleverd. „Mooi of slecht weer heeft misschien wel veel meer invloed dan de entreeprijs”, oppert Weijland. In juli zag zijn museum 70 procent meer kinderen, in augustus was er nauwelijks verschil met 2008.

Van de Bunte van Museumgroep Leiden beaamt dat er voor ouders veel meer speelt dan de entreeprijs. „Bij een dagje museum staat de inhoud van de tentoonstelling voorop, en het is minstens zo belangrijk speciale activiteiten voor de kinderen te bieden.”

In Volkenkunde legt Martijn Löffler (5) een grote Suske en Wiske-puzzel. Zou hij nog komen als hij de kinderprijs van zes euro zou moeten betalen? „Nee”, luidt zijn stellige antwoord. Zijn moeder Louisa Löffler, stapt iets gemakkelijker over de prijs heen. „Maar we zouden misschien wel iets minder vaak komen.”

Morwenna en haar oudere zus Elaine in het Museum Volkenkunde in Leiden. (FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Morwenna en haar oudere zus Elaine in het Museum Volkenkunde in Leiden. (FOTO WERRY CRONE, TROUW)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden