Kinderen helpen mee aan een schoner strand

Een Clean Team-medewerker vraagt kinderen in ruil voor een ijsje te helpen het strand, zoals hier bij Scheveningen, op te ruimen. (Joel van Houdt) Beeld Joel van Houdt
Een Clean Team-medewerker vraagt kinderen in ruil voor een ijsje te helpen het strand, zoals hier bij Scheveningen, op te ruimen. (Joel van Houdt)Beeld Joel van Houdt

Wel vierduizend vrachtwagens aan afval verdwijnt jaarlijks in de Noordzee. Het Clean Team probeert badgasten bewust te maken van al dat vuilnis op het strand.

Nels Fahner

Met een blauwe kliko aan de hand rennen Merijn Hougee en Tijmen den Oudendammer naar de kustlijn van het Scheveningse strand. Even verder koersen twee anderen ook richting golven, recht op een nietsvermoedend gezinnetje af, dat een zandkasteel bouwt. Op de meehobbelende vuilcontainers staat in grote letters ’Clean Team’. Enkele beachvolleyballers staken hun spel om de woorden hardop te lezen.

„Met het project ’Zwervend langs zee’ willen we mensen bewust maken van de rommel op het strand”, zegt Hougee. ’Zwervend langs zee’ is een initiatief van Stichting De Noordzee, de Europese milieuorganisatie KIMO en Rijkswaterstaat. Hougee: „Als je al het afval van schepen, vissers en toeristen dat jaarlijks in de Noordzee verdwijnt bij elkaar optelt, kom je op vierduizend vrachtwagens vol. Je kunt er een file van acht kilometer mee maken.”

De komende weken gaat het Clean Team in negen kustplekken aan de slag: rommel opruimen en praten met mensen, kinderen vooral. „Kinderen die meehelpen krijgen een stempeltje”, vertelt Hougee. Daarvoor kunnen ze een ijsje kopen bij een strandtent.

In de schaduw van het beachvolleybalstadion zijn twee jochies met rode schepjes bezig. Hougee vraagt ze enthousiast om te helpen, in ruil voor een stempeltje. „Hoelang?”, vraagt de één. „Ik moet wel even deze schep wegbrengen”, zegt de ander. „Elk jaar gaan veel dieren dood door het plastic”, probeert de medewerker van het Clean Team. Dat geeft de doorslag. Al snel verzamelt zich een groep van zo’n tien kinderen rondom de kliko.

Mariëtte (12) en Ashley (13) zijn minder enthousiast. Op de vraag of ze gaan helpen, antwoorden de twee „Misschien” en „Ik denk het niet”. Moeder Linda Krijgsman (44) „stuurt ze na het eten wel naar het team toe”. Het Clean Team doet goed werk, vindt ze, maar zelf meedoen gaat dan weer net te ver. „Zelf gooi ik nooit spullen op het strand. Ik heb mijn vrije dag vandaag.”

Oma Blom (65) ergert zich wel aan het afval op het strand. „Mensen drukken hun peuken zomaar uit in het zand.” Tijmen den Oudendammer beaamt dat er veel peuken liggen. „Ze zijn te klein voor de grote beach cleaners, de trekkers van de gemeente die het strand schoonvegen. En de filters zijn ook gewoon plastic, al denken velen van niet.”

Roy (12) groeit uit tot een belangrijke helper van het Clean Team. „Ik heb een roze aansteker gevonden”, zegt hij ernstig. „En ik een fles wijn”, vult een kornuit van hem aan. Roy loopt naar een gezin toe dat even verderop in een kring zit. „Hebben jullie nog afval?” vraagt hij. Het zijn Duitsers helaas, dus ver komt hij niet. Hij is al op weg naar een volgend stel.

Annemieke van Ginneke van het Clean Team staat na een uurtje tevreden bij een redelijk gevulde kliko. De kids hebben wel een ijsje verdiend, vindt Van Ginneke. Ze voeden de volwassenen op, in plaats van andersom. „Sommigen lopen bij mensen langs, vragen om afval en zeggen dat het in de container moet. Het is mooi dat kinderen dat doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden