Kinderen eten uit hand van onhandige Superpapa

Superpapa
Kindercabaret van Pieter Tiddens, speelt 14/3 in Alphen a/d Rijn, 16/3 in Hengelo, 18/3 in Zwolle. Tournee t/m 6/5. Info: www.pietertiddens.nl

Superman, Super Mario, Super de Boer: alles moet super zijn. Ook de vader die op het toneel staat is een Superpapa. Hij doet in elk geval erg zijn best om in de smaak te vallen en draagt een pak van Bob de Power, ofwel superklusser Bob de Bouwer.

Pieter Tiddens maakt kindercabaret. Na solovoorstellingen als 'Kindercabaret', 'Nog meer Kindercabaret', 'Laatste Keer kindercabaret' en 'Vooruit! Nog één keer Kindercabaret', ging hij natuurlijk gewoon door. Hij is de eerste die dit genre tot kunst verheft en cabaret toespitst op een kinderpubliek. Met sketches, liedjes en persiflages op herkenbare situaties en personages uit de kinderwereld.

Dat is een wereld waarin de commercie een grote rol speelt: met meidengroepjes als K3 die net zo oud als je moeder zijn of megasukkels als Piet Piraat en de zuurstokroze Mega Mindy uit de stal van producent Studio 100. Daar windt hij zich in de nieuwe voorstelling 'Superpapa' minder over op dan in zijn eerdere shows. Het draait vooral om super zijn versus alledaags zijn. In de dialoog met zijn dochter, die hij verbeeldt door een bewegende hand met oogjes op een computerscherm, komt die tegenstelling mooi naar voren. Tijdens de voorstelling drukt zij voortdurend op de 'alarmbel voor noodgevallen', want zij wil aandacht. Vader moet theater maken om de nieuwste computerspelletjes voor haar te kunnen kopen. "Maar ik doe liever spelletjes met jou", zegt ze dan. Dan staat hij even met zijn mond vol tanden. Het brengt hem op een grappige powerpointpresentatie over een 'gewoon normale vader'. Die drinkt een glas halfvolle melk, vertelt een grapje en gaat dan met de bus en zijn broodtrommel naar kantoor. Niemand weet precies wat hij daar doet. Maar als hij weer thuis komt, vraagt hij chagrijnig: "En, hebben jullie je huiswerk al gemaakt?"

Tiddens speelt goed samen met de zaal en de kinderen eten uit zijn hand. Vooral als hij vertelt over het onderzoek dat hij op de school van zijn dochter deed. Wat moet je niet doen als je een Superpapa wil zijn? , was de vraag. Raar doen als er vriendjes bij zijn, scoort heel hoog. Andere minpunten zijn een nerdbril, zweetvoeten, zoenen met je moeder of cool proberen te praten. Ook deden de kinderen hun beklag over de flauwe grapjes van vaders. Maar het meest dringende verzoek was: niet scheiden.

De cabaretier durft in 'Superpapa' in zijn hemd te staan, vreselijk onhandig te doen en toont zich emotioneel kwetsbaar. In het heetst van de strijd gaat alwéér die ellendige alarmbel van zijn dochter af en dan foetert hij haar flink uit. De bewegende hand op het beeldscherm, die écht lijkt te leven, zegt dan met een piepstemmetje: "Ik wilde je alleen maar welterusten zeggen." Dikke tranen, snel opgebracht uit een flesje, biggelen naar beneden.

Als vader haar tranen droogt met zijn zakdoek veegt hij en passant ook de stipjes die haar ogen zijn van haar gezicht. Juist dit soort schrijnende details geven 'Superpapa' schwung.

Cabaret voor jongeren
Murth Mossel maakt met succes cabaret voor jongeren, met herinneringen aan zijn middelbare schooltijd. Hij is zowel comedian als rapper en zit ook in de vaste kern van Comedytrain en rapgroep Flinke Namen. Zijn nieuwe programma heet 'Gunstige Ligging Ten Opzichte Van De Wereld'.

Meer kindercabaret
Info: www.puuree.nl

Ook Nellerike de Voogd, Daan van Rijssel en Sjamke de Voogd spreken over kindercabaret, maar hun voorstellingen staan dichterbij regulier jeugdtheater.

Na 'Vet Kindercabaret 1' speelt nu 'Vet Kindercabaret 2': een show over superhelden en een geheime club. Info: www.vetkindercabaret.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden