Kinderen bezorgd over klimaatproblemen

HILVERSUM (ANP) - Maar liefst 84 procent van de kinderen tussen de negen en dertien jaar oud maakt zich zorgen over het klimaat en de opwarming van de aarde. Elf procent van de kinderen maakt zich veel zorgen, 73 procent is soms bezorgd over het klimaat.

Dat blijkt maandag uit een representatief onderzoek van het onderzoeksbureau Intomart in opdracht van het NOS Jeugdjournaal. Van de kinderen geeft 59 procent aan vaak (5 procent) of soms (54 procent) bang te zijn vanwege de klimaatproblemen. Een grote meerderheid, 67 procent, wil graag iets doen aan de klimaatproblemen, maar de kinderen weten niet precies hoe dat moet.

Zo wordt onnodig veel stroom gebruikt doordat 47 procent van de kinderen de televisie na het kijken niet uit zet. Van die 47 procent zet 29 procent de televisie in de stand-by positie. Ook de computer blijft na gebruik door 29 procent van de ondervraagde kinderen aanstaan. Slechts 14 procent zet de computer in de stand-by stand. Een grote meerderheid, 62 procent, doucht niet korter vanwege het milieu. Van de kinderen zegt 22 procent dat zij hier wel rekening mee houdt, 16 procent weet het niet.

Trui of kachel

Een positieve uitslag komt naar voren wanneer wordt gevraagd of de kinderen als het koud is eerder een trui aandoen of de kachel aanzetten. Maar liefst 74 procent kiest voor de warme trui, 15 procent zet de kachel wat hoger.

Door al het nieuws over het klimaat is 43 procent beter op het energiegebruik gaan letten. Voor 32 procent heeft de berichtgeving geen invloed. De kinderen verkrijgen informatie over het klimaat voornamelijk door de televisie (53 procent). Een goede tweede met 30 procent is de school. De krant of het tijdschrift (11 procent) en internet (4 procent) spelen als informatiebron een kleine rol.

Het NOS Jeugdjournaal besteedt deze week extra aandacht aan het klimaat in aanloop naar de wereldwijde klimaatactiedag (Live Earth) aanstaande zaterdag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden