Kinderen aan banden Minder buiten spelen, minder slachtoffers

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder kinderen sinds 1972 drastisch is afgenomen, mag goed nieuws heten. De voornaamste oorzaak van deze daling is minder verheugend: kinderen krijgen minder ongelukken omdat ze nauwelijks meer buiten spelen.

'Uitgeknikkerd, opgehoepeld' is de typerende titel van het onderzoek dat pressiegroep 'Kinderen voorrang' woensdag, tijdens een actiedag in basisschool 'De Kinkerhoek' in Amsterdam, presenteerde. Volgens het rapport daalde het aantal jonge verkeersslachtoffers van 450 in 1972 naar 93 in 1992, een vermindering van tachtig procent. En dat terwijl het Nederlandse autopark in diezelfde periode verdubbelde; van drie naar zes miljoen. Niet de auto's, maar de kinderen zijn aan banden gelegd.

Onderzoeksbureau Regioplan maakte in opdracht van 'Kinderen voorrang' een inventarisatie van de bewegingsvrijheid van kinderen in vier Nederlandse gemeenten: Amsterdam, Haarlem, Loon op Zand en Weststellingwerf. 'De rand van de stoep is de grens van het kinderdomein', zo concludeert Regioplan in zijn rapport.

In de Amsterdamse Kinkerbuurt, een oude wijk waar de laatste twintig jaar weinig is gedaan aan verkeersveiligheid, speelt maar liefst dertig procent van de kinderen niet of nauwelijks op straat. In Haarlem blijft dertien procent binnen.

In plaatsen als Haarlem en Loon op Zand, waar wel iets gedaan is aan verkeersveiligheid, zijn de kinderen een stuk mobieler dan in een stad als Amsterdam. Maar over de hele linie is de leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar buiten mogen binnen een generatie met twee jaar gestegen. Terwijl hun ouders als zesjarigen al zelf op pad gingen, gaan kinderen nu pas op hun achtste alleen naar school of op bezoek bij vriendjes.

'Kinderen voorrang' opereerde twintig jaar onder de naam 'Stop de Kindermoord'. De nieuwe naam duidt op een nieuwe koers. “Twintig jaar lang is er actie gevoerd om het aantal verkeersslachtofers te verminderen, nu is het tijd geworden om ervoor te zorgen dat kinderen hun speelruimte op straat terugkrijgen”, zegt Marion Schreuder van Kinderen voorrang. “De resultaten van het onderzoek zijn wat dat betreft overduidelijk. Het aantal auto's blijft maar groeien. We roeien we eigenlijk tegen de stroom op.”

Woensdag werd de naamverandering van de pressiegroep ingeluid met een ludieke actie. Vanuit basisschool De Kinkerhoek in de Amsterdamse Kinkerbuurt trok een joelende stoet kinderen door de straten. Vijfhonderd lagere scholieren uit Amsterdam, Haarlem, Loon op Zand en Weststellingwerf, waar Regioplan het onderzoek deed, liepen samen met mimespeler Akim van Sesamstraat door de regen om in grote letters 'Kinderen voorrang' op het asfalt te kalken.

Getooid met een geel petje en een zelfgemaakt sandwichbord wil Laila (9) best uitleggen hoe het zit. “Ik woon hier vlak bij, en de straten moeten veiliger worden voor de kinderen, want die kunnen door al die auto's niet meer buiten spelen”, zegt ze gedecideerd. “Ik mag wel eens alleen naar buiten, maar m'n broertje en m'n zusje mogen dan niet mee.” Haar vriendinnetje Saartje (10) komt minder alleen naar buiten. “Dat is veel te gevaarlijk.”

Met het onderzoek presenteerde de pressiegroep gisteren ook een manifest met negen maatregelen die moeten leiden tot een kindvriendelijker verkeer, om te voorkomen dat kinderen opgesloten raken in hun school, huis, en het stukje stoep voor de deur. 'Kinderen voorrang' pleit er onder andere voor de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom terug te brengen naar 30 kilometer per uur, en de parkeerruimte voor auto's te beperken. Zo ontstaat er meer speelruimte dichtbij huis. Ook zouden er in de regio's ombudsinstanties moeten komen om een gezamelijk beleid te kunnen voeren. Als algemene maatregel vindt Kinderen voorrang simpelweg dat het autobezit en -gebruik drastisch verminderd moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden