'Kinderchampagne, voor het geval dat'

Lieve d'Hont (29), restaurator in het Mauritshuis

In principe zit Lieve d'Hont vanavond gewoon met haar vriend op de bank in Den Haag met een paar goeie films, oliebollen erbij. En kinderchampagne. Ze verwacht een 'relaxed avondje', maar haar telefoon ligt wel naast haar. Voor het geval dat.

D'Hont werkt als restaurator in het Mauritshuis. In het museum hangen zo'n 250 schilderijen, zoals 'Het meisje met de parel' van Vermeer - vlak naast de Hofvijver waar het jaarlijkse vuurwerkspektakel wordt georganiseerd door de gemeente en de Staatsloterij. Kleine kans dat er iets misgaat natuurlijk, maar mocht er onverhoopt een vuurpijl in het dak vliegen, dan springt D'Hont op haar fiets om 'eerste hulp' te verlenen aan de schilderijen. Want de soms honderden jaren oude werken zijn buitengewoon kwetsbaar. Kleine temperatuurschommelingen, droogte of vocht kunnen snel schade aanrichten. "Niet dat panelen onmiddellijk gaan bladderen of uit elkaar vallen, maar de boel gaat wel reageren", zegt D'Hont. "Door vocht kunnen werken gaan zwellen en kunnen barstjes ontstaan. Wij hebben daarom niet alleen bhv, bedrijfshulpverlening, maar ook chv, collectie-hulpverlening."

Niet dat D'Hont in geval van nood in haar eentje met schilderijen gaat zeulen. Wel kan ze beveiligers in dat geval instrueren: dat doek eerst, handschoenen aan, de lijst niet aan de bovenkant vasthouden, en meer van die dingen. "Dat er schade ontstaat bij een calamiteit is één ding, maar je wil voorkomen dat er onnodige beschadigingen ontstaan bij de redding", zegt ze. "Natuurlijk ligt het er dan aan hoeveel tijd er is. Ik weet welke handelingen we eventueel kunnen overslaan in nood."

Welk werk ze het eerst zou redden? "We hebben prioriteitenlijsten voor het geval er echt weinig tijd is. Hoe die eruitzien ga ik natuurlijk niet zeggen. Het is ook wel een gewetensvraag, elk schilderij is een uniek object. Maar we gaan ervan uit dat het niet nodig is."Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden