Kinderboekenschrijvers vinden nieuw thuis na opstappen bij Querido Kind

Fragment van 'Bijna iedereen kon omvallen' van Toon Tellegen, één van de voormalige auteurs van Querido. Beeld Querido
Fragment van 'Bijna iedereen kon omvallen' van Toon Tellegen, één van de voormalige auteurs van Querido.Beeld Querido

Even was het onduidelijk waar de nieuwe boeken van Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen en ruim zestig andere kinderboekenschrijvers en illustratoren moesten worden uitgegeven. Maar de schrijvers en redacteuren die onlangs vanwege een conflict opstapten bij Querido Kinderboeken hebben een nieuw onderkomen gevonden.

Sandra Kooke

De recent opgerichte uitgeverij Blossom Books neemt het zeskoppige redactieteam in dienst. Zij gaan werken onder de naam Uitgeverij Emanuel. De voornaam van uitgever Querido was Emanuel.

Querido Kinderboeken is onderdeel van WPG. Het hoorde altijd bij de volwassenenuitgeverij Querido, maar die werd in 2013 overgenomen door Singeluitgeverijen. Querido Kinderboeken bleef achter bij WPG. In de praktijk bleven de twee Querido-uitgeverijen nauw samenwerken in hetzelfde gebouw. Toen WPG daar een einde aan wilde maken, stapten de zes redacteuren van Querido Kinderboeken op. Ruim zestig auteurs volgden hen.

Myrthe Spiteri, eigenaar van het in januari opgerichte Blossom Books, vreesde voor de toekomst van het literaire kinderboek en stak de helpende hand uit. “Tussen de auteurs zaten mijn grootste jeugdhelden en dat zij zonder uitgeverij kwamen te zitten, was ondenkbaar – niet alleen voor hen maar ook voor de toekomst van het kinderboek.”

Of alle schrijvers de overstap naar Uitgeverij Emanuel gaan maken, is nog niet bekend. Auteurswoordvoerder Edward van de Vendel is alvast blij met deze oplossing. Hij verwacht dat de meeste auteurs mee zullen gaan. “Gisteren tijdens een vergadering bleek hoe opgelucht iedereen was dat er weer over boeken gepraat kon worden met onze eigen redacteuren. Blossom Books is een jonge uitgeverij, maar Myrthe Spiteri is ervaren en de investeerders van Blossom Books willen dit echt.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden