Kinderboekenschrijvers lopenmassaal weg bij hun uitgever

Beeld ANP XTRA

Een boze stoet kinderboekenschrijvers stapt op bij uitgeverij Querido. Ze volgen de uitgever, de assistent-uitgever en de zes redacteuren van Querido Kind. Oorzaak is een hoogoplopend conflict met moederconcern WPG. 

Als het op kinderboeken aankomt, is Querido de belangrijkste uitgeverij van Nederland. Onder de ongeveer dertig vertrekkende auteurs zijn veel grote namen, zoals Guus Kuijer, Simon van der Geest, Hans & Monique Hagen,  Marjolijn Hof, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Toon Tellegen, Marit Törnqvist, Edward van de Vendel, Benny Lindelauf, Francine Oomen, Daan Remmerts de Vries, Rob Ruggenberg, en de erven van zowel Annie M.G. Schmidt als Fiep Westendorp.

Dreigende verhuizing

Het conflict heeft te maken met een verschil in inzicht over de toekomst van Querido Kind.  De jeugdboekentak is eigendom van WeekbladPersGroep (WPG) maar woont in bij Singel Uitgeverijen. WPG wil Querido Kind nu bij zichzelf onderbrengen aan de Amsterdamse Wibautstraat, maar de mensen die bij Querido Kind werken willen graag aan Singel verkocht worden. "Dan wordt Querido Kinderboek ook weer herenigd met Querido Volwassenen, een fonds dat historisch en inhoudelijk gezien bij elkaar hoort",  zegt kinderboekenauteur Edward van de Vendel, die samen met collega Toon Tellegen nog tevergeefs gesprekken voerde met de top van WPG. "Maar WPG houdt vast aan een verhuizing van Querido Kind naar de Wibautstraat en snel ook, namelijk per 1 oktober."

Hoe het nu verder moet met het legendarische kinderboekenfonds (sinds 1915) weet Van de Vendel ook niet: "Dat hangt nog in het luchtledige. Ik ga er vanuit dat het opgestapte team van Querido Kind een oplossing verzint. Het is in ieder geval niet zo dat Singel Uitgeverijen zomaar een kinderboekentak kan beginnen."

Paulien Loerts, directeur van Singel Uitgeverijen, bevestigt dat: "Ons voorstel om Querido kinderboeken alsnog te kopen, bleek afgelopen vrijdag plots onbespreekbaar. Tot 1 oktober 2018 mag Singel Uitgeverijen geen boeken voor kinderen uitgeven."

Het grote geld

In hoeverre kinderboekenliefhebbers uiteindelijk de dupe zijn van de massale auteursuittocht, vindt Van de Vendel moeilijk in te schatten: "De boeken die nu in productie zijn zullen wel verschijnen, neem ik aan. Daar zijn contracten voor getekend. Maar als deze situatie zo blijft, komen er een tijdje geen boeken."

Een conflict tussen de koers van de traditionele uitgeverij enerzijds en het meer op financiële resultaten gerichte moederconcern anderzijds is geen noviteit. Auteurs zijn vaak bang speelbal te worden van het grote geld.

Deze zomer vertrok Mizzi van der Pluijm als directeur-uitgever bij Atlas Contact na een conflict met moederconcern VBK. Ook toen waren de auteurs solidair met de uitgever en tegen het moederconcern. Ze kondigden toen aan te gaan staken.

Minder aandacht 

In beide gevallen ( Querido Kind versus WPG en Atlas Contact versus VBK) lijkt het bewaken van de literaire koers en identiteit van de uitgeverij frontaal te botsen met het streven van het concern om meer winst op boeken te behalen. De gedachte vanuit het moederconcern is dan om meer boeken uit te geven om zo het bedrijfsrisico te spreiden.  Maar volgens uitgevers en auteurs leidt dit tot minder aandacht en zorg per boek, met name het soort boek dat in eerste instantie een minder groot publiek trekt.

WPG laat via een woordvoerder weten nog niet te willen reageren op het conflict met Querido Kind: "We willen zorgvuldigheid betrachten en gaan eerst met de auteurs in gesprek."

Paulien Loerts van Singel  Uitgeverijen heeft een oplossing voor het geschil  met WPG nog niet helemaal opgegeven. In een schriftelijke verklaring laat ze weten: "Overigens blijf ik hopen op een telefoontje om opnieuw en zo snel mogelijk met WPG in gesprek te gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden