Boekrecensie

Kinderboekenschrijver Ulf Stark verhaalt aandoenlijk over de eerste liefde van een achtjarige

Beeld Querido

Nieuwste boek van Zweedse Ulf Stark verhaalt aandoenlijk over de eerste liefde van een achtjarige.

De vorig jaar overleden Ulf Stark (1944) geldt in Zweden als een beroemd kinderboekenschrijver, maar genoot hier vooral in de jaren tachtig en negentig bekendheid met titels als ‘De wondergympen’ en ‘Doldwazen en druiloren’, waarmee hij een Zilveren Griffel won. De laatste jaren verschenen er enkele prentenboeken van zijn hand, maar een rol van betekenis speelt hij niet meer in de Nederlandse kinderliteratuur.

Misschien wordt het tijd voor een herontdekking van Stark, want zijn nieuwste boek in vertaling is een toonbeeld van vakmanschap. Het is een klein, hecht geconstrueerd en bovenal hartverwarmend verhaal over de eerste liefde van een ongeveer achtjarige jongen, tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

De eerste zinnen vangen al mooi zijn kinderblik: “Papa en mama noemden mij Fred, want dat betekent ‘Vrede’. Maar het hielp niet. Het werd toch oorlog.” Zijn vader is opgetrommeld om de grens te bewaken, diens dansschoenen staan in de kledingkast poëtisch “zijn voeten te missen.”

In die kast is ook een kier waar de wind doorheen suist - Fred verbeeldt zich dat het zijn vader is die met hem praat. Daar vertelt hij hem over Elsa, zijn beresterke klasgenoot op wie hij verliefd is. “Het voelde goed om met papa te praten (…) Hij nam je liefde serieus. Het maakte hem niet uit dat je nog jong was.”

Fred drukt zich soms wat gewichtig uit, maar dat is aandoenlijk en geestig tegelijk. Zo verzucht hij als zijn moeder hem vertelt hoe erg ze papa mist: “Als er liefde is, krijg je er meteen een hoop verlangen bij.” Sinds Elsa kan hij zich inleven in de grotemensenliefde - prachtig.

Omslag Liefde is niet voor lafaardsBeeld Querido

Humor en ernst liggen steeds dicht bij elkaar, maar Starks toon is overwegend licht. De oorlog is aanwezig, maar vooral buiten Zweden. Voedsel is op rantsoen en soms gaat het over ‘die idioot met z’n kleine zwarte snorretje’ - jonge lezers moeten dus wel iets van de geschiedenis weten - maar Freds grootste zorgen zijn: komt papa thuis met kerst en hoe kan hij Elsa voor zich winnen? Dat laatste vergt dapperheid, die geoefend moet worden.

Het boek is voortreffelijk vormgegeven met zwartwit vignetten voor elk hoofdstuk en fijntjes gearceerde kleurenillustraties in winterse sferen.

oordeelaandoenlijk, geestig, voortreffelijk vormgegeven

Ulf Stark
Liefde is niet voor lafaards
Ill. Ida Björs Vert. Edward van de Vendel Querido; 125 blz. € 16,99 Vanaf 8 jaar

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden