Kinderbescherming

Ik wil graag reageren op de opmerking van de Raad voor de Kinderbescherming dat het moeilijk is om achter de werkelijke problemen te komen die binnen een gezin spelen (Trouw, 1 oktober). Uit eigen ervaring weet ik dat hier vaak schuldgevoelens, schaamte en machteloosheid aan ten grondslag liggen.

Bovendien zijn ouders vaak bang dat -als ze precies vertellen wat er aan de hand is- hun kinderen van ze afgenomen kunnen worden. Met name onder vluchtelingen is die angst veel groter omdat ze vaak al een deel van hun gezin kwijtgeraakt zijn. Inmenging van de Raad wordt dan niet gezien als hulp, maar eerder als bedreiging.

Een heel ander punt, waar in dit artikel niet over wordt gesproken, is de lange tijd die het duurt vanaf het moment dat een kind in aanraking komt met de politie tot het moment dat dit voorkomt bij de kinderrechter.

Mij is een geval bekend van een Somalische jongen die half december 2000 is opgepakt. Pas in september 2001 is hij voorgeleid aan de kinderrechter. Al die tijd is er geen echte hulp geweest.

Bovendien zou ik willen pleiten voor hulp op maat voor de groep vluchtelingen die met de politie in aanraking komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden