Kinderarbeid uitbannen lukt nog niet

Indiase onderzoeker ging langs de velden en telde veel kinderen. Een derde van hen is onder de veertien.

Het gaat goed met de productie van groentezaden in India. Waar andere grote producerende landen jaarlijks ruim 5 procent meer zaden voortbrengen, gaat de groei in India ruim twee keer zo snel. Die groei wordt mede mogelijk gemaakt door 156.000 kinderen, die in de velden staan om er te zaaien, te wieden, te snoeien, te kruizen of te oogsten. En dat zijn 4000 kinderen meer dan er in 2010 werkten in de zaadproductie.

Onderzoeker Davuluri Venkateswarlu van Glocal Research in Hyderabad trok langs 235 velden waar tomaat-, hete peper- en okrazaden worden verbouwd in de Indiase provincies Karnataka en Maharashtra. Hij sprak met de mensen die er werkten, met hun bazen en telde er de kinderen. Zo goed en zo kwaad als het ging. Soms wilde de boer er niets van weten. En Venkateswarlu telde 34 kinderen die heel hard wegrenden toen de onderzoeker verscheen.

Voor de Nederlandse Landelijke India Werkgroep (LIW) zette hij zijn bevindingen op schrift.

Is het glas nu half vol of half leeg? De sector groeit beduidend sneller dan het aantal kinderen in het veld; procentueel zijn er iets minder kinderen aan het werk dan in 2010, stelt Venkateswarlu vast. Maar de cijfers laten ook zien dat, hoewel elk zichzelf respecterend bedrijf kinderarbeid afwijst, het niet lukt om het aantal minderjarigen op de velden te verminderen; laat staan ze ervan te verbannen.

Er zijn hoopvolle ontwikkelingen, vindt de LIW. Zestig procent van de zaden worden gekweekt voor multinationals als Syngenta, Bayer en Monsanto. Die staken de afgelopen jaren geld en moeite in bewustwording, gaven voorlichting aan boeren en introduceerden bonussen voor boeren die geen kinderen inzetten, zwarte lijsten voor wie zich aan kinderarbeid bleef bezondigen. Dat werpt zijn vruchten af.

Maar kinderen horen op school. Een derde van de kinderen op de Indiase velden is nog geen veertien jaar. En laten zaadbedrijven niet doen alsof dat kinderen zijn die hun vader en moeder helpen nadat de schoolbel is gegaan, zegt de LIW. De meesten maken lange werkdagen en zien geen klaslokaal van binnen.

Ard Groot van East-West Seed noemt het rapport een wake up call. Het van oorsprong Nederlandse zaadbedrijf werkt sinds 2008 in India met zo'n 1500 boeren. Het dacht zijn zaken goed op orde te hebben, zegt Groot vanuit Bangkok, waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft. "In contracten met producenten stond dat kinderarbeid niet mag, we gaven voorlichting en eens per jaar gingen we langs en leek alles in orde. Iedereen voelde zich happy."

'Vrij extensief', oordeelt hij nu over die aanpak. Zodra zijn bedrijf in mei de conceptversie van het LIW-rapport ontving, heeft het de zaken anders aangepakt. Er is een projectteam opgetuigd dat de boeren systematisch bezoekt en zijn observaties 'linea recta' doorstuurt naar het management.

En East-West Seed huurde onderzoeker Venkateswarlu in, die trainingen gaf in veiligheid en het voorkomen van kinderarbeid. In eigen onderzoek van begin deze maand trof het onder de landarbeiders nog 0,6 procent kinderen aan.

De Landelijke India Werkgroep heeft East-West Seed gecomplimenteerd met wat het in een half jaar heeft klaargespeeld, zegt Groot. "Al vroegen ze zich wel af of we de juiste onderzoeksmethode hebben gebruikt."

Prima, vindt Groot, hij is ook 'een beetje kritisch' op wat het LIW voorstaat. "Die zou de wereld het liefst in een week veranderen. De beloning is te laag, vrouwen worden achtergesteld en dalits (kastelozen, red.) ook. Maar wij kunnen niet zomaar twee keer zoveel gaan betalen. Dan verstoren we de markt. Niet dat we er onze ogen voor sluiten, maar laten we met het urgentste beginnen: kinderen jonger dan veertien jaar horen op het veld niet thuis. Kinderen tussen de vijftien en de achttien moeten hun school afmaken, maar mogen ook werken, mits het veilig gebeurt. Je kunt willen dat alle kinderen net als in Nederland hun atheneum kunnen afmaken, maar je kunt onze gewoontes niet zomaar naar Azië exporteren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden