Kinderarbeid Indiase fabriek houdt aan

Onderzoek naar situatie fabrieken C&A, Primark, Diesel toont weinig verbetering

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Kleding van Europese en Amerikaanse merken wordt in Zuid-India nog steeds gemaakt onder slechte omstandigheden en vaak door kasteloze meisjes onder de 18. Vooral in katoenspinnerijen is de situatie slecht. Toch zijn er het afgelopen jaar ook verbeteringen geweest, zeggen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) en de Landelijke India Werkgroep (LIW).

De naaiafdeling van een fabriek waarbij onder meer C&A en Primark inkopen, is afgelopen jaar gestopt jonge vrouwen uit arme families te lokken met mooie beloftes, terwijl zij in de praktijk weinig betaald kregen en onder benarde omstandigheden moesten werken. Ook de fabrikant van merken als Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Quicksilver en Diesel is bezig deze manier van werken af te bouwen, zo concluderen Somo en LIW.

Bij twee andere fabrikanten, die voor Primark en Decathlon produceren, is de situatie nauwelijks verbeterd. Daar werken meisjes jonger dan 14 jaar. Ook zijn de werktijden in geen van de bezochte fabrieken verbeterd. Gedwongen overwerk komt nog veel voor. De werkneemsters slapen in hostels op het fabrieksterrein, waar ze zelden vanaf mogen, zodat ze zich ook niet kunnen aansluiten bij een vakbond. Wel zijn de strikte regels die bepalen wanneer ze het hostel uit mogen nu enigszins versoepeld en stegen de schamele lonen licht. Maar de belofte van kledingbedrijven vorig jaar om de slechte werkomstandigheden te stoppen, is volgens de organisaties niet helemaal waargemaakt.

In een reactie laat Primark weten "het gebruik van kinderarbeid niet te accepteren, en geen bewijs van kinderarbeid te hebben gevonden in de fabrieken die voor ons produceren. Als Somo informatie over kinderarbeid in de Primark-productieketen heeft, willen we graag dat de organisatie contact met ons opneemt, zodat we de beschuldiging kunnen onderzoeken." Ook C&A zegt in een reactie aan de Volkskrant nooit aanwijzingen voor kinderarbeid gevonden te hebben.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden