Kinderarbeid in Israëlische nederzetting

Rapport: Armoede dwingt jonge Palestijnen

Ze kosten weinig, werken hard en klagen nergens over. Palestijnse kinderen, vaak nog maar tien of elf jaar oud, worden ingezet voor zware lichamelijke arbeid in Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze werken in de kassen of op de velden, onder ongezonde omstandigheden, vaak wel zes of zeven dagen per week. School schiet er bij in.

Hoeveel kinderen het exact betreft, is onduidelijk. Human Rights Watch (HRW) schat het aantal op enkele honderden. De organisatie sprak met 38 van hen, in de leeftijd van 11 tot en met 18 jaar. Ze interviewden ook twaalf volwassenen die werken in de bewuste nederzettingen in de Jordaanvallei, het oostelijke deel van de Westoever.

Uit de gesprekken blijkt dat geldnood in hun gezin de Palestijnse kinderen dwingt te gaan werken. Hun werkdag begint vaak al om half zes 's ochtends. Voor een karig loon - zo'n 18 euro per dag - telen en oogsten ze asperges, tomaten, aubergines, paprika's, uien en dadels. In piekperiodes werken ze ruim zestig uur per week.

Het werk kan gevaarlijk zijn. Kinderen hebben littekens van snijwonden, door de scherpe messen die ze hanteren. In de zomer doorstaan ze temperaturen van 40 graden en hoger. De kinderen worden daardoor duizelig of vallen zelfs flauw, zeiden ze. De tieners sjouwen ook met zware ladingen die hun rug aantasten. Bovendien spuiten ze zonder afdoende bescherming met schadelijke pesticiden. Dat leidt tot misselijkheid, ademhalingsmoeilijkheden, geïrriteerde ogen en huiduitslag.

De minimumleeftijd om te werken ligt internationaal op 15 jaar. Die grens geldt ook voor Israël. De Israëlische arbeidswetgeving staat bovendien niet toe dat jongeren zware ladingen tillen, in de hitte werken, of met gevaarlijk gif in aanraking komen. Volgens HRW past Israël deze wetgeving niet toe op Palestijnse kinderen in nederzettingen. Israël zou vinden dat het aan de Palestijnse Autoriteit is om toe te zien op de arbeidsomstandigheden op de Westoever. Maar tegelijk ontzegt Israël de Palestijnse overheid elk gezag in de nederzettingen.

De mensenrechtenorganisatie wil dat Israël de Palestijnse kinderen beter beschermt. Verder vraagt HRW de Europese Unie en de Verenigde Staten om maatregelen. Ze zouden importeurs moeten verbieden om nog langer producten uit de nederzettingen in te kopen. Daarnaast zouden ze ervoor moeten zorgen dat Israël de koloniale goederen niet meer als 'Israëlisch' kan exporteren, want op die manier profiteren de kolonisten mee van de voordelige handelsakkoorden die Israël heeft met de EU en de VS.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken onderzoekt de beschuldigingen van HRW en komt later met een reactie.

Maar David Elhayani, het hoofd van het lokale bestuur in de Jordaanvallei, reageert alvast getergd op de beschuldigingen, die volgens hem nergens op zijn gebaseerd. Er werken dagelijks zesduizend Palestijnen in het gebied, maar geen minderjarigen, aldus Elhayani. "Het is een gruwelijke leugen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden