Interview
Kinderalimentatie moet 'eenvoudiger' en 'rechtvaardiger'
Scheiden, alimentatie, omgangsregelingen voor de kinderen en volop ruzie. Jaarlijks hebben duizenden ouders hier mee te maken. Dat moet anders, als het aan regeringspartijen VVD en PvdA ligt. Daarom komen Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) met een wetsvoorstel om kinderalimentatie 'eenvoudiger' en 'rechtvaardiger' te maken. Doel? Minder ruzie tussen ouders en het belang van het kind voorop.
Hoe gaan jullie dit bereiken?
Recourt: "Door gescheiden ouders zelf onze online rekentool KART te laten invullen. Die berekent aan de hand van een paar eenvoudige vragen hoeveel ze financieel moeten bijdragen aan de zorg van het kind."
En dan zijn alle ruzies opgelost?
"Nu is de berekening van alimentatie vaak zo ingewikkeld, dat kun je als normale burger niet volgen. Als de rechter een bedrag oplegt, voelt dat als een soort van 'blackbox'. Weinig begrip leidt vaak tot ruzie. In 2013 kwamen er bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen ruim twaalfduizend verzoeken binnen om te helpen bij het innen van kinderalimentatie. Al die conflicten, terwijl het uiteindelijk om de kinderen moet gaan. Maar in negen van de tien gevallen gebeurt dat maar mondjesmaat."
Wat verandert er aan de rekenmethode?
"Naast het inkomen gaat ook de hoeveelheid zorg meetellen. In onze online rekentool geven ouders straks aan hoeveel nachten per week ze zorgdragen voor de kinderen. Dat beïnvloedt dan het te betalen of ontvangen bedrag. Nu betaalt de meest verdienende ouder de alimentatie, zelfs als deze de zorg voor het kind op zich neemt. Wij willen in ons wetsvoorstel rekening houden met de zorgverdeling."
Stiefouders hoeven straks niet meer bij te dragen in de onderhoudskosten van hun stiefkinderen. Dat kan negatief uitpakken voor de hoogte van de alimentatie. Waarom kiezen jullie hiervoor?
"Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor hun kinderen. Niemand anders is dat."
Een principekwestie dus.
"Daarom stellen we ook een minimumbedrag in. Wat iemands inkomen ook is, als ouder moet je altijd 50 euro per maand bijdragen in de kosten van verzorging en opvoeding van je kind. Nu is het zo dat je niks hoeft te betalen als je geen draagkracht hebt. Dat willen we niet meer.
Daarnaast wordt de alimentatieschuld prioritair. Dat betekent dat die schuld verplicht eerder moet worden afgelost dan een schuld op een vakantie of de nieuwe auto."
Dat zijn wel meteen nogal luxe voorbeelden. Wat als iemand financiële problemen heeft en een bijstandsuitkering heeft?
"Die 50 euro mag ook in natura worden betaald, bijvoorbeeld door een weekend voor de kinderen te zorgen.
Maar die 50 euro aan je kinderen gaat dus echt voor op de sigaretten, zullen we maar zeggen. Je hebt kinderen en dus moet je je verantwoordelijkheid nemen."
De cijfers
2012:
33.273 echtscheidingen uitgesproken en 1448 geregistreerd partnerschappen ontbonden
18.965 scheidingen waar kinderen bij betrokken waren
33.834 kinderen
Cijfers 2013 Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO):
12.867 verzoeken binnen gekomen om te helpen bij het innen van de kinderalimentatie.
Dat is een stijging van 67% ten opzichte van 2008 terwijl het aantal scheidingen per jaar nauwelijks is gewijzigd.