Kind van depressieve ouder is (inderdaad) zelf ook vaak depressief

Kinderen van ouders met een depressie of angststoornis lopen zelf ook groot risico op deze psychiatrische aandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van Petra Havinga van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). "Deze uitkomsten zijn zorgwekkend."

Hoe erg is het dan?

"Twee op de drie kinderen van depressieve ouders hebben op 35-jarige leeftijd een depressie of angststoornis ontwikkeld. Bij twintigjarigen gaat het om twee op de vijf kinderen. Deze percentages zijn zorgwekkend hoog. Zeker als je ze vergelijkt met de gemiddelde Nederlander. Volgens het Trimbos-instituut ontwikkelt die 'slechts' in een op de vijf gevallen een depressie."

Dit was toch allang bekend, voegt het onderzoek wel iets toe?

"Zeker. Nog nooit is zo'n precieze inschatting gemaakt van de omvang van het probleem. Voor dit onderzoek heb ik gegevens van ruim vijfhonderd jongeren gebruikt van wie een of beide ouders ooit een depressie had. Zij worden sinds het jaar 2000 gevolgd. Nog nooit is zo'n grote groep onderzocht. Daarnaast is dit het eerste Nederlandse onderzoek dat kinderen van depressieve ouders tot in de volwassenheid volgt."

Is depressiviteit echt erfelijk?

"Deels. De omgeving en de genen bepalen samen de kans op een depressie. Kinderen van depressieve ouders krijgen natuurlijk ook een andere opvoeding. Die ouders dragen hun eigen zorgen namelijk voortdurend met zich mee."

Wat hoopt u met het onderzoek zoal te kunnen bereiken?

"Dat er binnen de geestelijke gezondheidszorg meer aandacht komt voor de groep ouders en kinderen die te maken hebben met depressies of angststoornissen. Deze ouders hebben het vaak zwaar, omdat ze naast de opvoeding ook bezig zijn met hun depressie. En de kinderen hebben vaak een stressvolle opvoeding door geldproblemen in verband met ziekte, of door de verstoorde interactie met hun ouders."

Wat is uw advies voor een kind van een depressieve ouder?

"Het ligt eraan hoe oud het kind is. Voor oudere kinderen zijn er tal van interventietrainingen. Voor jongere kinderen is het vooral belangrijk dat hun ouders hulp durven vragen als het kind psychische problemen krijgt. Door schaamte, of angst voor verlies van het ouderschap zoeken zij meestal geen hulp. Doen ze dat wel, dan zijn er zelfs voor kinderen van vier jaar oud al trainingen om psychische problemen te voorkomen. Het belangrijkst is natuurlijk dat de ouders genezen, zodat de vicieuze cirkel doorbroken wordt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden