'Kind onder de 12 moet om euthanasie kunnen vragen'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden moeten zelf een verzoek tot euthanasie kunnen doen, vindt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. In plaats van de huidige leeftijdsgrens van 12 jaar moet per kind worden bekeken of het wilsbekwaam is, schrijft de Volkskrant vandaag.

redactie

Ook als een kind niet wilsbekwaam is moeten ouders in overleg met de arts kunnen besluiten tot levensbeëindiging, vinden de kinderartsen. Artsen mogen nu niets doen als een kind tussen de 1 en 12 jaar vraagt om euthanasie.

Volgens de kinderartsen is de huidige grens van 12 jaar een probleem. In de praktijk kunnen ook jonge kinderen vaak goed de gevolgen van hun beslissingen overzien, zo merken ze, maar als een kind tot 12 jaar om levensbeëindiging vraagt mogen artsen nu niets doen.

België
De kinderartsen sluiten met hun voorstel aan bij de praktijk in België. Sinds vorig jaar kunnen minderjarigen daar om euthanasie vragen als zij wilsbekwaam zijn bevonden en beide ouders met het verzoek instemmen. Er moet dan wel sprake zijn van aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden, waarbij zeker is dat de patiënt 'binnen afzienbare termijn' zal overlijden. Naar aanleiding van de discussie in België vroeg minister Schippers de Nederlandse kinderartsen om hun standpunt.

In Nederland zijn voor zover bekend tussen 2002 en 2012 vijf euthanasieverzoeken van minderjarigen gehonoreerd: een kind van 12 en vier van 16 en 17 jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden