Kind niet vaccineren? Eerst een lesje biologie volgen

null Beeld anp
Beeld anp

De Amerikaanse staat Oregon bindt de strijd aan met burgers die hun kinderen vanwege religieuze bezwaren niet inenten. Ouders mogen pas vaccinaties weigeren als ze wetenschappelijke informatie hebben opgevraagd bij een dokter of via een website.

Robin de Wever

Dat heeft de Senaat van Oregon besloten, meldt het regionale dagblad The Register-Guard. De wet gaat nu naar het Huis van Afgevaardigen. In het noordelijk gelegen Oregon krijgt 6,4 procent van alle kinderen op peuterspeelzalen geen inenting - een nationaal record. Voorheen hoefden 'weigerouders' enkel een formulier in te vullen.

Zij beschouwen vaccinaties, net als hun geestverwanten in Nederlandse dorpen als Staphorst, als een motie van wantrouwen jegens Gods voorzienigheid. Voorstanders van de wet wijzen erop dat het weigeren van vaccinatie grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Kinderen kunnen kinkhoest, mazelen en vormen van waterpokken oplopen.

Staphorst was toneel van polio-uitbraak
In 1971 bleek dat die gevaren niet alleen in theorie bestaan. Een polio-uitbraak eiste toen in Staphorst 39 slachtoffers, onder wie 5 doden. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt het bevindelijk gereformeerde dorp nog steeds als een risicogebied.

Onder Amerikaanse 'weigerouders' leeft de vrees dat vaccinaties ernstige negatieve bijwerkingen hebben, zoals een grotere kans op autisme. Volgens een onderzoek dat een overheidsinstituut eerder dit jaar publiceerde bestaat er geen verband tussen de twee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden