Kind naar brugklas ook heftig voor ouders

Veel animo voor voorbereiding van ouders op nieuwe schoolperiode van hun kind

REPORTAGE | MARIJKE DE VRIES | HOORN

"De docent Engels geeft een toets op voor volgende week maandag. Wanneer begint je kind met leren?" Huiswerkbegeleidster Alice Wallaart kijkt het lokaal rond. 'In het weekeinde?', klinkt het links en rechts. 'Zondag!', roept een moeder. "Wij zeggen: een toets leer je in drie keer", vervolgt Wallaart. "Brugklassers zijn daar misschien niet toe geneigd, maar probeer je kind structuur te geven."

Zo'n tachtig ouders hebben zich maandagavond verzameld op de brugklaslocatie van het Tabor College Werenfridus in Hoorn. Trainers van Studiekring geven er een brugklastraining, voor ouders. Want de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs is niet alleen voor twaalfjarigen een grote stap. Deze week organiseert het huiswerkinstituut daarom op al haar 82 vestigingen de gratis 'toolkit brugklas voor ouders'.

Ton Hendriksen, afdelingsleider onderbouw op het Werenfridus, heeft de ouders van al zijn brugklassers uitgenodigd. "De kinderen gaan nu ruim twee maanden naar school. De eerste proefwerkcijfers zijn binnen - die vallen soms flink tegen - en dan denken ouders: wat nu? Deze cursus zorgt voor een zachte landing."

In groepen van vijftien tot twintig krijgen de ouders tips om hun kind te begeleiden. Het draait om ondersteunen, zegt Wallaart, die zelf ook drie kinderen op de school heeft en manager is van de Hoornse afdeling. Ouders zijn geen docenten, benadrukt ze. Ze moeten zich niet te veel bemoeien met hun kind.

Maar wanneer gaat bezorgdheid over in bemoeizucht? Mag je agenda's controleren of zeuren over het leren van een toets? "Wij controleren zijn huiswerk in via de site van de school in magister", zegt een moeder. Een ander vindt dat te extreem: "Ik heb tegen mijn zoon gezegd: zolang het goed gaat, bemoei ik me er niet mee".

Dat vindt een derde ouder wel erg losjes, het kan immers altijd beter. "Ik zou gaan meedenken over hoe het efficiënter kan, zodat het minder tijd kost."

Ook lastig: wat doe je met laptop's en mobieltjes? Daarop kunnen ze in het huiswerkoverzicht van de school, maar je kunt er ook mee pingen en facebooken. "Dat doet die van mij niet, hoor", bezweert een moeder. "Maar controleer je dat?", reageert een ander. "Ik hoor hier puberruil opkomen!", lacht een vader.

In het puberende hoofd van hun kinderen gebeurt van alles, zegt Wallaart. "Een toets over twee weken? Dat is zo ver weg. Dat is bijna nooit." Je mag dus best een huiswerkplanning maken met je kind, ook al vindt zoonlief dat vervelend. "Dat vind ik zo fijn aan deze avond", zegt een moeder. "Nu kan ik zeggen: dit zeg ik niet, dit zegt de school."

"Ik had dit allemaal wel eerder willen weten. Ik vond het ook heel heftig, die eerste weken", verzucht een moeder. "Ze moeten er ook gewoon doorheen", zegt Wallaart. "Vergeet ook niet: wij weten echt veel meer over onze kinderen dan onze ouders destijds."

"Sommige ouders maken het wel heel zwaar", zegt moeder Carin Kooiman na afloop. "Brugklassers zijn niet volwassen, maar het zijn ook geen kleine kinderen meer." Haar vriendin Tanja Donker - ook een zoon in de brugklas - vult aan: "De onzekerheid van bepaalde ouders viel me op. Die willen echt de controle. Maar een puber moet af en toe ook gewoon een keer op zijn bek gaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden