'Kind moet meer buiten spelen'

André Bolhuis (NOC-NSF): In andere landen krijgen kinderen meer beweging

André Bolhuis staat vandaag als trotse voorzitter van sportkoepel NOC-NSF op het 8ste congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Amsterdam. Nederland doet het goed op het gebied van sport, vindt hij. Nederlandse atleten halen medailles op de Olympische Spelen, terwijl de meesten ook nog aan een maatschappelijke carrière werken. Er zijn nog nooit zoveel regels in het regeerakkoord aan sport besteed en het land loopt over van projecten om mensen door middel van sport bij de samenleving te betrekken.

Toch is Bolhuis voorzichtig met het promoten van Nederland als sportland op het congres waar de thema's sport, cultuur en onderwijs centraal staan. Als het gaat om het aantal kinderen dat voldoende beweging krijgt, kan Nederland volgens hem nog een hoop leren van andere landen. "Jongeren sms'en tegenwoordig in huis naar elkaar. Sommigen hebben dus zelfs de beweging van het even naar beneden lopen niet meer", zegt Bolhuis. "Buiten spelen? Gebeurt steeds minder. In andere landen is dat echt anders. Ik wil dat kinderen weer gewoon rondhollen op het speelplein. Als NOC-NSF zijn we daar verantwoordelijk voor."

De oplossing ligt volgens Bolhuis voor een groot gedeelte bij de scholen, die steeds minder bewegingsonderwijs geven. "Vroeger kreeg ieder kind nog standaard gymles. Maar toen kwamen er computers en werden de gymlokalen omgebouwd tot computerlokaal. Natuurlijk zijn social media ook belangrijk, maar het sporten op school had daardoor niet in gevaar moeten komen."

De computers mogen van Bolhuis gerust blijven staan en scholen hoeven ook niet direct extra gymzalen te bouwen. Hardop nadenkend stelt hij dat het ook op een goedkopere manier kan. "Laten we kijken of er in de buurt van scholen bestaande sportaccommodaties zijn waar de kinderen kunnen sporten. Als er geen geld is moet je proberen om problemen op een creatieve manier op te lossen. Dat deden we vroeger bij het hockey ook. Toen we sponsors nodig hadden, kregen we het idee om onze clubhuizen als crèche te gebruiken. In ruil voor sponsorgeld hadden de mensen meteen een oppas."

De computer heeft sport op sommige terreinen misschien verdrongen, maar er is ook een tegenbeweging aan het opkomen, ziet Bolhuis. "Het belang van sport is even weggezakt maar nu wordt het in steeds meer sectoren genoemd: sport wordt gebruikt voor allerlei maatschappelijke doelstellingen. En mensen beseffen dat bewegen belangrijk is om gezond te blijven."

Enige minpuntje in die positieve ontwikkeling is dat het kabinet geen Olympische Spelen meer wil in 2028 in Nederland, ook al staan er nog zoveel regels in het regeerakkoord over sport. Zonde, vindt Bolhuis. "De politiek steunde ons altijd in dat plan. Nu zeggen ze: doe het toch maar niet. Maar in de context van de samenleving kan ik het wel begrijpen. Bovendien betekent dat niet dat we de jeugd laten zitten. Kinderen zijn niet bezig met wat ze over vijftien jaar doen. Het gaat erom dat ze nu meer gaan bewegen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden