Interview

Kind met stress is tien keer zo vaak te dik

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Kinderen die een hoge mate van stress ervaren, hebben tien keer zoveel kans om heel dik te worden. Dat blijkt uit onderzoek van arts Gerard Noppe, die vorige week promoveerde in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Volgens hem is er een sterk verband tussen het stresshormoon cortisol en obesitas.

Hoe bent u tot deze conclusie gekomen?
"We weten al langer dat kinderen dik kunnen worden door een zeldzame ziekte zoals het syndroom van Cushing. Dergelijke aandoeningen gaan gepaard met een langdurig hoog cortisolgehalte. Maar ook in het dagelijks leven kunnen mensen meer stresshormoon aanmaken. Met twee collega-onderzoekers wilde ik kijken of dit ook obesitas en een toename van de buikomvang veroorzaakt, met name bij kinderen. Van drieduizend Rotterdamse kinderen van zes jaar onderzochten we plukjes haar. Cortisol wordt namelijk in hoofdhaar opgeslagen en sinds kort kunnen we langetermijn-cortisolspiegels analyseren. Vervolgens verdeelden we ze in vijf groepen, op basis van het cortisolgehalte. Het blijkt dat de kinderen met het hoogste gehalte stresshormoon bijna tien keer zo vaak aan obesitas lijden als de kinderen met de laagste concentratie cortisol. Het vet bleek ook meer in de buikstreek te zitten. Juist dat buikvet is slecht voor de gezondheid."

Weet u waardoor die kinderen zoveel stresshormonen hebben?
"We weten niet óf deze kinderen zich echt gespannen voelen en zo ja waarom dan. De cortisolaanmaak verschilt per individu. Het kan komen door psychische spanning, doordat ze te weinig slapen of doordat ze te veel suikerrijk voedsel eten. Deze vragen gaan we in vervolgonderzoek beantwoorden. We willen op verschillende leeftijden plukjes haar nemen, zodat we kunnen nagaan hoe de cortisolspiegel en de eventuele obesitas zich ontwikkelen. Aan de hand daarvan kunnen we behandelingen opstellen."

Is dit een kip-of-eikwestie?
"Ja. Het kan zijn dat kinderen vanwege stress de neiging hebben om ongezonder te gaan eten en daardoor dik worden. Maar het kan ook zijn dat dikke kinderen gepest worden en daardoor veel stress ervaren en cortisol aanmaken. Dat wordt dan een vicieuze cirkel. In beide gevallen is het onderzoek relevant en kunnen we wellicht ingrijpen. Als een kind werkelijk meer stress heeft door bijvoorbeeld slaapproblemen of familieomstandigheden, kan ondersteuning van een psycholoog helpen. Als er geen oorzaak voor het verhoogde cortisol te vinden is, dan zouden we het direct kunnen verlagen, bijvoorbeeld met medicatie. Hier is wel meer onderzoek voor nodig."

Heeft u gekeken naar de sociale achtergrond van de kinderen?
"Dit onderzoek is onderdeel van de Generation R-studie van het Erasmus Medisch Centrum. Onderzoekers volgen daarvoor tienduizend Rotterdamse kinderen die tussen 2002 en 2006 geboren zijn. Het is een directe afspiegeling van de Rotterdamse bevolking. We hebben rekening gehouden met de etnische achtergrond van het kind en het opleidingsniveau van de moeder. Voor zowel kinderen met Nederlandse ouders als kinderen met ouders uit een etnische minderheid gelden dezelfde statistieken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden