Kind met baan? Dan geen bijstand

Voor minderjarigen en studenten met een bijbaan geldt de regeling in principe niet. Foto: anp

PvdA en GroenLinks willen een spoeddebat met staatssecretaris van sociale zaken Paul de Krom over zijn voorgenomen hervormingen van de bijstand. Gisteren lekte een conceptwetsvoorstel van zijn hand uit via het tv-programma 'Uitgesproken Vara'.

Daarin staat dat leden uit een gezin straks gezamenlijk en niet meer apart een bijstandsuitkering kunnen aanvragen. Dat betekent dat als een gezinslid meer verdient dan de bijstandsgrens van 1300 euro per maand, andere gezinsleden geen uitkering meer krijgen.
Nu geldt die regeling alleen voor partners, straks tellen ook thuiswonende kinderen mee. Gezinnen gaan er daardoor mogelijk 500 tot 800 euro per maand op achteruit.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman is geschokt. "Het principe dat ouders niet financieel afhankelijk hoeven zijn van hun kinderen, wordt losgelaten. Dat is een uitgangspunt van onze sociale zekerheid."
Het uitgelekte wetsvoorstel is nog niet definitief, omdat De Krom er nog over onderhandelt met de gemeenten. Dat overleg loopt stroef. De Krom had zijn hervormingen in het sociale stelsel al eind januari willen presenteren. Die hervormingen moeten zo'n 100 miljoen euro opleveren.

Een woordvoerder van het ministerie van sociale zaken ontkent noch bevestigt de inhoud van de uitgelekte stukken. Wel verwijst hij naar het regeerakkoord waarin de coalitiepartners hebben afgesproken dat de bijstand alleen terecht moet komen bij mensen die hem echt nodig hebben.

Eerder werd al bekend dat De Krom de Wajong-uitkeringen wil aanpakken. Nu hebben jongeren die door een een handicap gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt zijn recht op zo'n uitkering. De staatssecretaris wil dat dit recht alleen nog geldt voor jongeren van wie is aangetoond dat zij voor de rest van hun leven geheel ongeschikt zijn om te werken. De jongeren voor wie dat niet geldt, gaan vallen onder de bijstandsregeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden