Kind maakt ouders op termijn minder gelukkig

Wie twijfelt over kinderen, moet zich misschien nog eens achter de oren krabben. De geboorte van het eerste kind maakt ouders namelijk aantoonbaar minder gelukkig. Vaders blijven 7,5 jaar ongelukkiger dan vóór de kinderen, moeders maar liefst vijftien jaar.

Elke van Riel

Dit blijkt uit het proefschrift van Babette Pouwels, gebaseerd op onderzoek onder 1130 Duitse mannen en vrouwen. Zij gaven jaarlijks een cijfer aan hun geluksgevoel. Pouwels promoveert vrijdag aan de Universiteit Utrecht.

Wie gelukkig wil blijven, kan maar beter niet aan kinderen beginnen?

„Nee hoor! Dat sowieso niet. De eerste twee jaar na de geboorte van het eerste kind zijn mensen juist gelukkiger dan ervoor. Hoewel het geluk van ouders vervolgens afneemt, zijn zij nog altijd iets gelukkiger dan de gemiddelde bevolking.”

Wat maakt ouders dan ongelukkiger?

„Vaders worden ongelukkiger, omdat ze meer druk voelen om te zorgen voor een goed gezinsinkomen. Ook zijn ze minder vrij in de besteding van hun vrije tijd: die is meer verbrokkeld en ze brengen die vaker door met het gezin. Moeders krijgen het veel drukker en hebben minder tijd voor zichzelf. Ook vrouwen die minder gaan werken, worden minder gelukkig.”

Hoe kan dat?

„Ze doen dan vaak inhoudelijk minder interessant werk, hebben een lager inkomen dan voorheen en verdienen minder dan hun partner. Vrouwen die wel veel uren blijven werken, hebben last van combinatiestress en minder plezier in hun werk.

Ook hebben ze vaak problemen met hun identiteit als moeder: ze hebben het gevoel dat ze niet aan de heersende moederschapsnormen voldoen.

Eén kleine groep moeders blijft wel even gelukkig. Dat zijn de vrouwen die voor de geboorte al meer dan fulltime werkten en dat blijven doen. Zij hebben een hoog inkomen en besteden een groot deel van de zorg uit. Hoe het precies komt dat zij even gelukkig blijven, blijkt niet uit dit onderzoek.”

Hoe kunnen al die andere moeders hun geluk opkrikken?

„Wat helpt, is om werk en zorgtaken als partners eerlijker te verdelen. Verder is het belangrijk dat ouders in hun vrije tijd ook eigen dingen blijven doen, zoals een wekelijkse sportavond, of met vriendinnen gaan fietsen in de Dolomieten.

Ouders kunnen zich gelukkiger voelen wanneer ze hun absolute werklast verminderen door zaken uit te besteden. De overheid kan helpen door te zorgen voor kwalitatief goede kinderopvang. Het is jammer dat dit nu duurder wordt.

Werkgevers kunnen de mogelijkheid bieden om ook thuis te werken en op flexibele tijden. Dat helpt vrouwen om te blijven werken. Een valkuil is wel dat vrouwen die flexibiliteit gebruiken om thuis toch alles zelf te blijven doen. Ze halen bijvoorbeeld zelf hun kind uit school en maken geen gebruik van naschoolse opvang. En ze nemen meer huishoudelijke taken op zich dan hun partner.”

Bent u het door dit proefschrift zelf anders gaan doen?

„We volgden de aanbevelingen eigenlijk al wel op. Mijn partner en ik werken allebei vier dagen, verdelen de taken thuis eerlijk en hebben flexibel werk. Mijn kinderen zijn zes maanden en bijna drie: dus misschien zit ik ook nog in de gelukspiek van de eerste twee jaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden