Kind krijgt vaker astma na geboorte via keizersnede

Een keizersnee lijkt voor een baby op het eerste gezicht vrij prettig. Dankzij de ruime uitgang hoeft het kind zich immers niet door het nauwe geboortekanaal naar buiten te wurmen. Maar de vooruitzichten op langere termijn zijn minder gunstig. Wie rechtstreeks via de buikwand ter wereld komt, houdt in de jaren daarna een licht verhoogde kans op allerlei allergieën en zelfs op astma.

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Californië hebben dit verband, dat zo’n tien jaar geleden voor het eerst werd waargenomen, deze week van een steviger fundament voorzien. Op een wetenschappelijk congres in Toronto, georganiseerd door de American Thoracic Society, lieten ze zien dat de afweer bij kinderen na een keizersnee subtiel is verstoord. Ze kwamen de afwijking op het spoor tijdens een vergelijking tussen 120 kinderen die langs de gebruikelijke of de chirurgische weg waren geboren.

Het probleem zit in een bepaald type afweercellen: de zogeheten regulatoire T-cellen. Normaal zorgen die ervoor dat een afweerreactie binnen de perken blijft. Maar bij kinderen die via een keizersnede in het leven verwelkomd zijn, werkt deze veiligheidsrem volgens de Amerikanen iets minder goed. Dat zou verklaren waarom astma en allergieën –alle het gevolg van een op hol geslagen afweer– hen extra treffen.

Methodologisch valt er op het onderzoek veel af te dingen, reageert Ewoud Dubois, hoogleraar kinderallergologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bovendien waren de gevonden verschillen niet significant: ze wezen wel op een zekere trend, maar echt bewijs vormen ze nog niet.

Toch past het onderzoek volgens de hoogleraar mooi in het plaatje dat wetenschappers de afgelopen jaren hebben geconstrueerd ter verklaring van allergieën: de hygiëne-hypothese.

Volgens deze theorie groeien kinderen tegenwoordig op in een te schone omgeving. Hun afweer komt daardoor te weinig ziektekiemen tegen en gaat dan allergieën veroorzaken. Al tijdens de bevalling zou de basis worden gelegd. Normaal krijgt een kind op zijn reis door de vagina allerlei bacteriën uit het geboortekanaal binnen. Wie op een steriele OK het licht ziet, moet het zonder die heilzame viezigheid stellen. Ziedaar de kiem voor de latere allergieën.

Louis Akkermans, een Utrechtse emeritus hoogleraar gastro-intestinale fysiologie, heeft om deze reden ooit voorgesteld om baby’s na een keizersnede een hapje poep van de moeder te laten eten. Veel bacteriën waaraan het heilzame effect wordt toegeschreven, zitten daar namelijk al in. Maar deze oplossing is te simplistisch, oordeelt de Groningse Dubois. „We weten nog helemaal niet welke bacteriën nodig zijn en ook niet in welke hoeveelheid, waar en wanneer. Dat moeten we eerst beter uitzoeken.”

Voorlopig leveren proeven zeer wisselende resultaten op. Zo heeft Dubois pas gevonden dat een bepaalde bacterie niet helpt tegen eczeem; Finse onderzoekers melden juist een succes. Dat komt doordat elk individu genetisch anders in elkaar zit, denkt de hoogleraar. Iedereen heeft daardoor andere bacteriën nodig. Uiteindelijk, voorspelt hij, zullen baby’s preventief één of meer bacteriestammen te eten krijgen. En dan maar hopen dat de golf van allergieën afneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden