Kind kan heel goed twee talen tegelijk leren

Prinses Amalia krijgt een tweetalige opvoeding. Daar zitten haken en ogen aan, vindt briefschrijver De Graauw (17 maart), maar vanuit de taalontwikkeling hoeft een tweetalige opvoeding geen probleem te zijn. Een kind kan op jonge leeftijd twee moedertalen leren en het kan op iets latere leeftijd, vanuit de opgebouwde moedertaal, een tweede taal leren.

Sieneke Goorhuis-Brouwer

Voor kinderen is het heel goed mogelijk om twee moedertalen te leren. De hersenen van kinderen tussen nul en zeven zijn zo open voor het opslaan van informatie, dat het niet uitmaakt of er één of twee taalsystemen in de basis worden opgebouwd. Er zijn hersencellen genoeg en in deze periode kunnen hersencellen net zoveel verbindingen aangaan als door stimulatie vanuit de omgeving mogelijk worden gemaakt. De enige voorwaarde aan een ongecompliceerde tweetalige opvoeding is dat de beide talen voor het kind duidelijke onderscheiden zijn door personen of situaties.

Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat een kind van zijn moeder de ene taal leert en van zijn vader de andere taal. Ook kan thuis de ene taal worden gesproken en op de (voor)school de andere taal. In de dagelijkse omgang, spelenderwijs, leren kinderen beide talen naast elkaar. Ze kunnen heel goed omzwaaien van de ene naar de andere taal, afhankelijk van degene met wie ze in gesprek zijn.

Twee talen kunnen ook ná elkaar geleerd worden, op basis van de kennis van de eerste taal. Bij dit proces werkt de opgebouwde taalvaardigheid van de eerste taal door in de tweede taal, omdat er een denk- en vertaalproces plaatsvindt vanuit de eerste taal. Naarmate de eerste taal steviger is opgebouwd en er ook bewustzijn is van taalregels, kan de tweede taal beter geleerd worden. De meeste kinderen hebben ongeveer de periode van hun zesde tot hun twaalfde jaar nodig om zover te komen. Het gaat erom dat een kind in staat is woordjes te leren, grammaticale regels van de ene taal in de andere over te zetten, enzovoorts. Problemen met een tweetalige opvoeding kunnen zich voordoen als de twee talen voor het kind onvoldoende onderscheiden worden aangeboden, bijvoorbeeld moeder spreekt zowel Duits als Nederlands tegen haar kind. Ook kunnen problemen optreden wanneer te laat met een tweede moedertaal wordt begonnen of wanneer een tweede taal te vroeg wordt aangeboden, bijvoorbeeld tussen 6 en 10 jaar. Bij een goed onderscheiden taalaanbod in persoon of situatie en bij de juiste leeftijdskeuze hoeft een tweetalige opvoeding echter geen enkel probleem te zijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden