'Kind is proefkonijn op een iPad-school'

Ook op middelbare scholen wordt gewerkt met de iPad.Beeld ANP XTRA

De SP wil dat onderwijsminister Bussemaker de Onderwijsinspectie opdraagt intensief toezicht te houden op de nieuwe Steve Jobs-scholen. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk noemt die scholen een 'omstreden experiment' en wil dat de Onderwijsinspectie intensief toezicht gaat houden. Hij stelde minister Jet Bussemaker vandaag schriftelijke vragen over het initiatief. De minister riskeert volgens de SP dat leerlingen terechtkomen in een veredelde speeltuin en als een soort proefkonijn worden ingezet.

Eerder gaf ook de PVV aan tegen de Steve Jobs-scholen te zijn. Kamerlid Beertema vergeleek ze met het omstreden Studiehuis-concept dat middelbare scholen vanaf eind jaren negentig invoerden. "Blijkbaar zijn we vergeten op wat voor deceptie dat uitliep. Leerlingen zaten de hele dag te gamen en leraren mochten hun kennis niet meer overdragen", aldus Harm Beertema.

Steve Jobs-scholen zijn vernoemd naar Apple-oprichter Steve Jobs (producent van de iPad). Het idee: elk kind krijgt een iPad zodat hij op zijn eigen manier kan leren. Leerlingen zitten niet met leeftijdsgenoten in een klas, hebben geen vast lokaal en geen vaste lessen. Opinieleider Maurice de Hond propageert dit type onderwijs in Nederland. Zijn stichting Onderwijs voor een Nieuwe Toekomst (O4NT) maakte in april bekend dat er na de zomer tien tot twaalf scholen met de Steve Jobs-werkwijze beginnen.

"IPads zijn een handig hulpmiddel, maar ze kunnen de leraar nooit vervangen", zegt Van Dijk. Hij vraagt de minister de brochure van O4NT nog eens te bekijken: "Hoe oordeelt u over het idee van deze scholen om het 'klassikale model' te verlaten, de leraar 'coach' te maken en de leerling 'zijn eigen leerweg' te laten kiezen? En is het geoorloofd dat 'er geen minimale eisen worden geformuleerd wat betreft kennis en vaardigheden die de leerling aan het eind van elk schooljaar dient te beheersen'?" Van Dijk denkt dat die werkwijze botst met vastgelegde leerlijnen en kerndoelen in het onderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden