Kind illegaal verliest recht op jeugdzorg

Kritiek GroenLinks op wetsvoorstel. 'Regering wil dat niets uitzetting in de weg staat.'

Kinderen die illegaal in Nederland verblijven krijgen volgens het wetsvoorstel voor een nieuwe jeugdwet geen recht op jeugdzorg. Voor deze kinderen wordt in het voorstel van staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) expliciet een uitzondering gemaakt. GroenLinks heeft inmiddels een wijzigingsvoorstel gedaan, zodat kinderen zonder verblijfspapieren recht op jeugdzorg houden.

Volgens Linda Voortman, Kamerlid van GroenLinks, heeft Van Rijn de uitzondering voor illegaal verblijvende kinderen op het allerlaatste moment aan zijn voorstel toegevoegd. De reden die hij daarvoor geeft noemt zij 'stuitend': de regering wil zo voorkomen dat behandeling van ongedocumenteerde kinderen een voorspoedige uitzetting in de weg staat en dat deze kinderen niet de schijn van legaliteit mogen krijgen.

Voortman: "Het lijkt erop dat ongedocumenteerde kinderen in de nieuwe jeugdwet het slachtoffer worden van de wil van het kabinet om zoveel mogelijk mensen de grens over te zetten. Dat mogen we niet laten gebeuren."

Het GroenLinks-Kamerlid noemt het ook 'wereldvreemd' om van een kind te vragen voor zichzelf te zorgen 'puur omdat het door omstandigheden niet legaal in Nederland verblijft'. In de huidige wet hebben deze kinderen wel recht op jeugdzorg. Volgens Voortman is het voorstel van Van Rijn in strijd met het Internationaal verdrag voor de rechten van het kind, waarin staat dat kinderen niet het slachtoffer mogen worden van de rechtspositie of omstandigheden van de ouders.

Ook Jeugdzorg Nederland, de koepelorganisatie van de bureaus jeugdzorg, vindt dat illegale minderjarigen niet van jeugdzorg uitgezonderd mogen worden. Het verdrag over de kinderrechten verplicht regeringen om illegale minderjarigen noodzakelijke zorg te bieden. De Tweede Kamer begint zeer binnenkort met de behandeling van het wetsvoorstel.

Sander Terphuis, de PvdA'er die actie heeft gevoerd tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, maakt zich eveneens zorgen over de positie van kinderen die samen met hun ouders in Nederland asiel zoeken. Zij kunnen in grensdetentie worden gehouden. Terphuis vindt dat niet kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden