Kind betaalt de hoogste prijs in strijd Syrië Saja (13), Aleppo Razan (10), Damascus

oorlogsgeweld | Vorig jaar kwamen 652 kinderen om in Syrië. 'Deze generatie zal levenslang last houden van de oorlog.'

Tussen onthoofdingen, bombardementen, belegeringen en diplomatieke aanvaringen wordt het lot van Syrische kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch zijn het juist jongeren die de hoogste prijs betalen voor de al zes jaar woedende burgeroorlog, stelt Unicef.


Vorig jaar kwamen volgens Unicef tenminste 652 kinderen om het leven door oorlogsgeweld, meldt de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties in een gisteren verschenen rapport. Het hoogste aantal sinds in 2014 werd begonnen met het documenteren van kinderslachtoffers van oorlogsgeweld. Daarmee was vorig jaar 'een dieptepunt' volgens Unicef. Het aantal door geweld gedode kinderen steeg met 20 procent in vergelijking met een jaar eerder. Alleen al in het belegerde Aleppo kwamen in september gedurende een week 223 kinderen om het leven.


Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten kwam gisteren met een telling waaruit blijkt dat in zes jaar burgeroorlog 465.000 mensen zijn gedood of vermist geraakt.


De cijfers in het Unicef-rapport zijn duizelingwekkend: 2,8 miljoen kinderen zijn moeilijk bereikbaar voor hulporganisaties, 280.000 van hen worden feitelijk onder schot gehouden in een belegerde omgeving. Bijna 6 miljoen kinderen zijn afhankelijk van hulp, terwijl 1,7 miljoen kinderen niet naar school kunnen, vaak al jaren. In vluchtelingenkampen in buurlanden als Turkije, Libanon en Jordanië verblijven meer dan 2,3 miljoen Syrische kinderen.


"De meer dan 10 miljoen Syrische kinderen die direct en dagelijks lijden onder de gevolgen van dit wrede conflict willen maar een ding: vrede en hun kindertijd terug", aldus Geert Cappelaere, de Belgische directeur van Unicef in het Midden-Oosten. De VN-organisatie eist een politieke oplossing voor het conflict, zodat de aanvallen stoppen en kinderen kunnen worden geholpen.


Zelfs als de kanonnen vandaag nog zwijgen, zal de huidige generatie kinderen de gevolgen levenslang meedragen, vreest hulporganisatie Save the Children in een ander onderzoek, dat eerder deze maand uitkwam. De voortdurende psychische druk van explosies en gevaar leidt ertoe dat de spraakontwikkeling van kinderen spaak loopt, ze in bed plassen en zichzelf verwonden.


Experts van de organisatie spreken van 'vergiftigende stress'. "Dit heeft waarschijnlijk een levenslang en verwoestend effect op de mentale en psychische gezondheid van kinderen", zegt Alexandra Chen, expert aan de Harvard-universiteit, in een persbericht van Save the Children. "Het ontwricht de ontwikkeling van hun hersenen en andere organen en leidt tot een verhoogd risico op hartziekten, gebruik van verdovende middelen, depressies en andere psychische problemen, ook in volwassenheid."


Een hulpwerker van Save the Children in Idlib, in het noorden van Syrië, ziet dat kinderen voortdurend stress hebben en heftig reageren op onbekende geluiden.


Er is veel te weinig hulp beschikbaar om Syriërs met trauma's te helpen, constateert Save the Children. Al voor de oorlog stond psychische hulp laag op het prioriteitenlijstje, er waren slechts twee psychiatrische ziekenhuizen in heel Syrië. Geen wonder dat de organisatie ook voor de komende jaren een groot gebrek aan professionals ziet om te helpen met traumaverwerking.


Portretjes gebaseerd op informatie van Unicef.


Razan vluchtte vier jaar geleden met haar familie naar buurland Libanon, nadat hun buurt ten zuiden van Damascus door geweld werd getroffen. Nu ze terug zijn in de Syrische hoofdstad is het krijgen van drinkwater een voortdurende zorg. Om de paar dagen is er een paar uur stromend water. "We zijn bang dat het water vies is, aangezien mijn vader onlangs ziek werd. Nadat we jerrycans en flessen hebben gevuld, help ik mijn moeder om het te koken zodat we zeker weten dat het schoon is."


Sinds december is de wateraanvoer een probleem in de wijk van Damascus waar Razan met haar ouders en vier broers en zusjes woont.


Saja, afkomstig uit oost-Aleppo, droomde er altijd van om turnster te worden. Die droom ging in rook op toen ze bij een bombardement ruim twee jaar geleden in Oost-Aleppo haar been verloor. Niet alleen haar been raakte ze kwijt, bij dezelfde aanval stierven haar vier vriendinnen Fatima, Zahr'a, Cedra and Wala'a.


Ondanks alles probeert Saja het meeste uit het leven te halen en gaat ze iedere dag op haar krukken naar school. "Mijn school is ver weg en het is erg vermoeiend om er te komen. Het is een hele worsteling, maar wat doe je eraan?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden