Kind als middel om verblijfsstatus te verkrijgen

Wie als buitenlander trouwt met een Europeaan, kan te maken krijgen met de verdenking een schijnhuwelijk aan te gaan. Instanties proberen na te gaan of er sprake is van een echte relatie en kijken of dat blijkt uit documenten of andere bewijzen uit de jaren voor het huwelijk. Als er geen bewijs is, komt er geen huwelijk.

Er is echter één belangrijke uitzondering: als er een kind uit de relatie is, kan er in geen geval sprake zijn van een schijnhuwelijk. Een eventuele latere scheiding heeft dan ook geen invloed meer op de verblijfstatus, aangezien er volgens het Europese familierecht in deze situatie ’gewoon’ van family-life’ kan worden gesproken. De vader kan in dat geval dankzij zijn ouderschap blijven.

Het familierecht kan dus op deze wijze gebruikt worden om immigratieregels te omzeilen. Het behoeft geen betoog dat de moeders en de uit de ’relatie’ resulterende kinderen met deze constructie minder zijn geholpen dan de vader in kwestie.

Momenteel is er binnen het familierecht geen juridische twijfel mogelijk bij ouderschap: het is een onvervreemdbaar recht. De uitwassen daarvan zien wij dagelijks. Ouderschap is in onze ervaring, en ongeacht wat de wetgever ervan denkt, niet per definitie ouderschap waar kinderen gelukkig van worden. Het misbruiken van het concept family-life voor een verblijfstatus is daar helaas maar één aspect van.

Een gewetenloze gelukzoeker kan een kind van een moeder met de Nederlandse nationaliteit gebruiken als ticket naar het rijke Westen. In de praktijk gebeurt dat zeker - en naar onze indruk steeds vaker. De moeders die met zulke gelukzoekers te maken hebben gehad, zullen dat niet snel aan de grote klok hangen. Zij komen er na hun huwelijk achter dat ze er op een gruwelijke manier zijn ingestonken en voelen, naast de teleurstelling en de psychische klap, vooral schaamte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden