Kimman: Protestantisme toch geen overleefde actiegroep

Het protestantisme is toch geen actiegroep die vergeten is zichzelf op te heffen.

Dat zegt Eduard Kimman, secretaris van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Hij had zich kritische woorden laten ontvallen in een interview in het boek ’Achter de schermen van de PKN’ van Emiel Hakkenes. Bij de presentatie ervan, zaterdag in Amsterdam, bood pater Kimman – die eigenlijk door ziekte het bed had moeten houden – zijn excuses aan. „Dat was te fors. Wat ik over die actiegroep zei, was ongelukkig.”

Godsdienstsocioloog Hijme Stoffels rekende de afgeladen zaal een voortgaande krimp voor en misschien het uiteenvallen van de Protestantse Kerk in Nederland, een ’tochtige en gammele constructie’. Wel zag Stoffels toekomst voor het protestantisme, maar niet in een grote kerkformatie.

Dat laatste noemde Bas Plaisier, de scheidende PKN-scriba én hoofdpersoon in Hakkenes’ boek, ’rampzalig’, al kon hij Stoffels’ cijfers niet weerleggen: jaarlijks drie procent kerkverlating. De scenario’s van godsdienstsociologen ’ergeren’ Plaisier, zei hij zaterdag.

Op Goed Gerucht-voorman Jan Offringa verweet de PKN-leiding te evangelisch (’antiwetenschappelijk en zonder zelfkritiek’) en orthodox te zijn.

Offringa en nogal wat belangstellenden in de zaal hoopten dat er een alternatief zou komen voor de beoogde opvolger van Bas Plaisier.

Deze week beslist de PKN-synode over de kandidatuur van Arjen Plaisier, een vrij behoudende predikant uit Amersfoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden