Kimman en Plaisier gaan kibbelend samen op weg

amsterdam – Stel dat Johannes Calvijn komende zondag ergens een rooms-katholieke kerk zou binnenwandelen. Eduard Kimman, voormalig secretaris van de Nederlandse bisschoppenconferentie zei dinsdagavond in Groningen dat de reformator zou zien dat aan al zijn bezwaren tegemoet gekomen is. De liturgie in de volkstaal, nieuwe ambten. Het heeft vierhonderd jaar geduurd, zei Kimman, maar toch.

Kimman debatteerde met Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, over de vraag of het protestantisme zichzelf niet overleefd heeft.

Volgens Plaisier valt het nog te bezien of de rk kerk aan Calvijns kritiek gehoor heeft gegeven. „Het bezwaar van de Reformatie tegen Rome was dat de verkondiging van het evangelie er nagenoeg was verdwenen. Daardoor verdween het geloof.”

„Ervoor in de plaats kwam een kerkelijk bedrijf, dat fungeerde als een scherm, een afweer tegen God.

Het was een kerk met een menselijke ’hoofd’ geworden, de bisschop van Rome, aan wie kwaliteiten werden toegekend die alleen aan Christus toekwamen.”

Zeker, erkende Plaisier, het Tweede Vaticaans Concilie was een doorbraak. Maar er blijven hangijzers, zoals het dogma van de pauselijke onfeilbaarheid.

Kimman noemt die kritiek achterhaald en ’negentiende-eeuws’.

Eerder deze week suggereerde Kimman in de Volkskrant dat de rk kerk de protestanten wel zou kunnen overnemen. Het protestantisme zou verzwakt zijn en vasthouden aan verouderde beweringen. „Ik ben econoom. Economen denken in fusies of overnames. Een fusie tussen organisaties in crisis levert een zwakke organisatie op. Overnames lukken alleen als de sterkere partij de zwakke organisatie overneemt. Pas dat maar eens toe op kerken.”

Nu Calvijn passé is, zei Kimman in Groningen, kan het protestantisme mooi een rooms-katholieke spiritualiteit worden, net zoals er de benedictijnse of franciscaanse spiritualiteit is. Plaisier stelde voor dat katholieken en protestanten elkaar beschouwen als ’gezellen’, als pelgrims die samen op weg zijn naar de ware oecumene. Hoofdschuddend hoorde Kimman de vergelijking aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden