'Kim Jong-un wil macht leger inperken en economie hervormen'

Kim Jong-un laat zich toejuichen door militairenBeeld AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un probeert samen met zijn machtige oom Jang Song-thaek agrarische en economische hervormingen door te voeren in zijn land. De wisselingen in de top van het leger van afgelopen week zijn doorgevoerd om dit mogelijk te maken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron met banden in zowel Pyongyang als Peking. De bron voorspelde in het verleden al eerder belangrijke ontwikkelingen in het geïsoleerde land, zoals de atoomtest in 2006.

Een speciaal politiek bureau is gecreëerd om de economische macht van het leger in te perken. Onder Jong-un's vader kreeg het 1,2 miljoen soldaten tellende leger steeds meer macht toebedeeld, maar dat heeft geresulteerd in een zeer zwakke economie en een land dat regelmatig wordt getroffen door zware hongersnoden.

Volgens de bron 'controleerde het leger de economie, maar zal dat nu veranderen'. Het kabinet moet zeggenschap krijgen over de economische plannen van het land. De economische hervormingsgroep zal met name naar de enig overgebleven bondgenoot China kijken. De leiders in Peking dringen al langer aan op hervormingen in het buurland, uit vrees voor een ineenstorting van Noord-Korea. Dat zou enorme vluchtelingenstromen op gang brengen, en het verlies van een strategisch bondgenoot. Noord-Korea vormt een buffer tegen Zuid-Korea en de vele Amerikaanse troepen die daar gestationeerd zijn.

Machtswisselingen
Volgens de bron verklaren deze plannen ook de machtswisselingen binnen de top van het Noord-Koreaanse leger afgelopen week. Vice-maarschalk Ri Yong-ho werd uit al zijn functies ontheven; volgens de officiële verklaring vanwege zijn slechte gezondheid, maar volgens de bron omdat hij de grote man was achter het beleid dat het leger zo'n belangrijke rol toedichtte. Kim Jong-un zelf werd gepromoveerd tot maarschalk, de hoogste functie binnen het leger.

Opvallend bij deze ontwikkelingen is ook de rol van Jang Song-thaek, de aangetrouwde oom van Kim Jong-un. Hij wordt door analisten gezien als de man met de echte macht achter de schermen. 'Samen controleren zij het militaire apparaat', aldus de bron.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden