Update

'Kim Jong-un moet macht delen met oom en leger'

Kim Jong-un rouwt om zijn vader. Beeld reuters
Kim Jong-un rouwt om zijn vader.Beeld reuters

De nieuwe leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, zal zijn macht moeten delen met een oom en met het leger. Dat houdt een verandering in van een solistisch leiderschap naar een meer collectieve aanpak. Persbureau Reuters meldde dat vandaag op basis van een bron met nauwe banden met Pyongyang en Peking.

Het Noord-Koreaanse leger heeft trouw gezworen aan Kim Jong-un, die aan de macht is gekomen nadat zijn vader Kim Jong-il afgelopen weekend stierf. Een coup van het leger lijkt op dit moment dan ook onwaarschijnlijk, aldus de bron.

De oom die de nieuwe leider moet gaan 'helpen' is de 65-jarige Jang Song-thaek, de zwager van Kim Jong-il. Hij was al de tweede man van de belangrijke Nationale Defensie Commissie, die de afgelopen jaren door Kim Jong-il werd geleid. Volgens kenners heeft Jang de afgelopen jaren al veel zaken waargenomen voor de Noord-Koreaanse leider. De verwachting is dat Jang niet zelf een gooi naar de macht zal doen, maar gaat proberen de positie van Kim Jong-un te verstevigen.

Twijfel
Kim Jong-un is een twintiger die pas sinds kort wordt klaargestoomd voor het leiderschap. Pas vorig jaar werd hij naar voren geschoven als zijn vaders opvolger. De afgelopen dagen werd dan ook getwijfeld of hij de verantwoordelijkheid van zijn vader wel kan overnemen. Ook wordt gevreesd dat het leger zijn autoriteit niet accepteert.

Rouwperiode
Wanneer de officiële overdracht van de macht op Kim Jong Un plaatsvindt is nog niet bekend, maar het kan maanden of jaren duren. Kim Jong Il hanteerde een rouwperiode van drie jaar na de dood van zijn vader voordat hij het leiderschap officieel op zich nam. Mogelijk blijft Kim Jong Un voorlopig op de achtergrond en laat hij het alledaagse bestuur over aan een groep regenten.

Een belangrijke geruststelling voor de jonge Kim is dat Noord-Korea alleen bekend is met de heerschappij door de Kim-dynastie. Militaire en politieke leiders zullen een succesvolle machtswisseling als essentieel beschouwen voor hun eigen overleven. Als de macht overgaat op een ander dan Kim ontstaat een situatie waarin het ieder voor zich is.

Reuters wilde de naam van de bron niet melden, maar gaf wel aan dat deze in eerdere gevallen ook correcte informatie heeft verstrekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden