Kim Jong-un grote afwezige op partij-jubileum

Kim Jong-un (R) vergezeld door zijn jonge zus Kim Yo-jong(L) Beeld EPA
Kim Jong-un (R) vergezeld door zijn jonge zus Kim Yo-jong(L)Beeld EPA

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was vandaag de grote afwezige tijdens het partij-jubileum van de Koreaanse Arbeiderspartij. De afgelopen twee jaar was Kim wel steeds van de partij op de feestdag. Het 31-jarige politiek zwaargewicht heeft de afgelopen tijd meerdere bijeenkomsten overgeslagen waar hij normaliter bij is.

Redactie

Zo was hij ook niet bij een vergadering van het parlement en een bijeenkomst om de verkiezing van zijn vader Kim Jong-il te herdenken. Zelfs de feestelijke intocht van sporters die terugkeerden van de Asian Games liet Kim, die een groot sportfanaat is, aan zich voorbijgaan.

Wel werd vandaag een groot boeket bloemen met Kims naam erop geplaatst voor een standbeeld van zijn twee politieke voorgangers, zijn vader en grootvader. Noord-Koreaanse staatsmedia berichtten dat de macht van de partij 'groeit onder de bezielende begeleiding van maarschalk Kim Jong-un'.

Waarom Kim zich al zo lang niet heeft laten zien is onduidelijk. In Zuid-Koreaanse en internationale media doen geruchten de ronde dat de zwaarlijvige leider ziek zou zijn. Op televisie was te zien hoe Kim zich hinkend voortbewoog en hij zichtbaar was aangekomen. Ook wordt gespeculeerd over een machtsstrijd binnen de Noord-Koreaanse elite.

Kim Jong-un vergezeld door militairen. Beeld afp
Kim Jong-un vergezeld door militairen.Beeld afp

'Ongemakken'

Regeringsfunctionarissen in het communistische land zeggen echter dat er niets met Kim aan de hand is en hij nog gewoon de dienst uitmaakt. Noord-Koreaanse media meldden vorige maand dat de leider aan 'ongemakken' zou lijden.

Ook het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging liet vrijdag weten dat volgens hun informatie Kim nog steeds de leider van Noord-Korea is. Hoewel hij niet meer in het openbaar is verschenen, zouden Noord-Koreaanse staatsmedia nog steeds dagelijks berichten over het leiderschap van Kim.

Het is niet de eerste keer dat Kim een tijdje uit beeld verdwijnt. In 2012 was hij drie weken niet te zien in de media.

'Onmogelijk gezond'

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris liet weten dat er geen reden is om aan te nemen dat Kim Jung-un zeer ziek of niet meer aan de macht is. 'Hij kampt met overgewicht, drinkt en rook veel en sport niet', stelde hij. 'Hij kan onmogelijk gezond zijn, maar er is geen indicatie dat hij serieuze problemen heeft.'

'Kim Il-sung en Kim Jong-il verdwenen soms ook voor langere periodes uit de media. Hierdoor krijgen ze alleen maar meer aandacht en kunnen ze een grote comeback maken.'

Kim Jung-un bezoekt een visfabriek. Beeld reuters
Kim Jung-un bezoekt een visfabriek.Beeld reuters

Diplomatie

Opvallend is wel dat Noord-Korea tijdens de afwezigheid van Kim Jung-un meerdere malen toenadering heeft gezocht met de buitenwereld. Zo zijn de Europese Unie en Zuid-Korea benaderd, en heeft de regering aangegeven bereid te zijn te praten over nucleaire wapens met Rusland, de Verenigde Staten, China, Japan en Zuid-Korea.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden