Kim Jong-nam gebalsemd in Maleisië

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Maleisië heeft het lichaam van Kim Jong-nam laten balsemen, om het te bewaren voor zijn familie. De vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un ligt nog altijd in een mortuarium in Kuala Lumpur.

De familie van Kim Jong-nam heeft twee tot drie weken om het lichaam op te halen, hebben de Maleisische autoriteiten laten weten. Maar er is nog niemand gekomen om hem mee te nemen. Op een video heeft een jonge man onlangs geclaimd dat hij de zoon is van Kim Jong-nam. Hij zou zijn ondergedoken met zijn moeder en zuster.

Noord-Korea heeft het lichaam opgeëist en bezwaar gemaakt tegen de autopsie in Maleisië. Daaruit bleek dat Kim vermoord is met het bijzonder giftige zenuwgas VX. Het onderzoek loopt nog, maar de verdenking voor de moord gaat uit naar de Noord-Koreaanse leider. Die zou hebben afgerekend met een mogelijke concurrent, die zich kritisch uitliet over het regime.

Pyongyang ontkent iedere betrokkenheid en beweert zelfs dat het niet om Kim Jong-nam gaat. De man zou Kim Chol zijn, de naam op het paspoort waarmee hij reisde. Kim Jong-nam, die in Maleisië is geïdentificeerd, gebruikte vaker een andere identiteit om veiligheidsredenen.

Twee vrouwen, een Vietnamese en een Indonesische, zijn opgepakt voor de aanslag op het vliegveld van Kuala Lumpur. Op videobeelden is te zien dat zij iets op Kims gezicht smeerden. Twintig minuten later stierf hij in een ziekenhuis.

Maleisë zet intussen vijftig Noord-Koreanen het land uit, zo liet vicepremier Ahmad Hamid Zahidi gisteren weten. Hun visum zou zijn verlopen. In totaal werken er enkele honderden Noord-Koreanen in Maleisië, vooral in mijnen en in de bouw. Zij mogen het land juist niet verlaten. Noord-Korea verhindert op zijn beurt dat drie Maleisische diplomaten en hun familieleden vertrekken uit Pyongyang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden