Kim Hill

Ze was nog maar een kleuter toen er leukemie bij haar werd gevonden. Ze zou maar kort te leven hebben. Maar dat viel mee en Kim Hill werd de inspiratie voor de Ronald McDonald-huizen, waar familieleden kunnen verblijven tijdens de behandeling van hun kind met kanker. Na de oprichting van het eerste huis in het Amerikaanse Philadelphia door het hamburgerbedrijf McDonald's in 1974, verbreidde die instelling zich over dertig landen, waar er nu in totaal 302 huizen bestaan.

¿Ik vond het nooit leuk om ziek te zijn, maar als ik niet ziek was geweest, dan zou dat allemaal niet hebben bestaan¿, zei Kim Hill in 1982. Uiteindelijk werd ze 44 jaar. Ze overleed op 5 maart in haar geboorteplaats Orange, Californië.

Haar vader was beroepsspeler in het Amerikaanse football in Philadelphia toen Kim leukemie bleek te hebben. Er was weinig hoop dat ze volwassen zou worden.

Vader Fred trok zich ook het lot van andere patiënten aan en begon met zijn teamgenoten inzamelingen voor de opvang van familieleden. Ze wilden een huis in de buurt van een ziekenhuis waar familie van kankerpatiënten zou kunnen overnachten.

De plaatselijke McDonald's-zaken wilden bijdragen, maar stelden als voorwaarde dat hun naam verbonden zou worden aan dat huis. Daarvoor werd de clown Ronald McDonald bedacht als mascotte. De hamburgerzaken in Philadelphia beloofden de opbrengst van hun milkshakes in het huis te steken.

Met Kim ging het wonderwel redelijk goed. Toen Fred zijn sportloopbaan beëindigde, verhuisde het gezin terug naar Californië. Hij verbond zijn lot aan McDonald's en opende zijn eerste eigen zaak, het begin van een kleine keten. Dat was in 1987. In hetzelfde jaar kreeg Kim een zoon. Ze werkte enige tijd in haar vaders zaak als bedrijfsleidster.

Toen er hersentumoren werden ontdekt bij haar en ze als 25-jarige de eerste van vijf hersenoperaties moest ondergaan, verbleef haar familie voor het eerst in een Ronald McDonald-huis.

De laatste dertien jaar woonde Kim in een verpleeghuis. Op 1 maart belandde ze in een coma. Ze is niet meer ontwaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden