Kilte bijna voorbij

Het was de laatste dagen kil en vochtig. Tussen maandagavond en gistermiddag viel er in Hoensbroek ruim 18 mm, over het gehele etmaal kwam Apeldoorn uit op 22, Harderwijk op 21 mm. De intensiteit van de regen nam gisteren overdag trouwens aanmerkelijk af. Echt koud in Europa is het voornamelijk nog in Scandinavië. Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven de Barentsz-zee komt het 's nachts tot plaatselijk zeer strenge vorst. Zo werd gisternacht in het Noorse Kautokeino een minimumtemperatuur van -19,7° geregistreerd. Ook in de regio Sint-Petersburg is het kwik gevoelig onderuit gegaan. Zaterdag werd het daar 18,6°, gistermiddag om 14 uur onze tijd was het slechts 2,8°.

Bij ons knapt het vandaag wat op. Weliswaar overheerst de bewolking (vanochtend vroeg plaatselijk mist) en kan er voornamelijk in het oosten plaatselijk een weinig (mot)regen vallen, meestentijds is het echter droog en met name in het zuidwesten van het land komt de zon er aan te pas. Daar worden ook de hoogste temperaturen verwacht: in Zeeuws-Vlaanderen tot lokaal 16° tegen hooguit een graad of 10 in het noordoosten van het land. Waaien doet het nauwelijks. Morgen moet de stroperige depressie boven het noorden van Duitsland naar Denemarken zijn doorgeschoven. Tegelijkertijd komt er over het zuiden van Engeland een nieuwe (hoogte)storing opzetten, maar dat systeem oogt minder lelijk dan de Duitse depressie. Er valt plaatselijk wel een bui, maar met maxima tussen 13 en 17° is het aangenaam zacht weer. Tijdens het weekeinde tekent zich een overgang naar vriendelijk lenteweer af. Krachtige hogedrukontwikkeling boven Biskaje dijt uit naar het noordoosten richting Noordzee en Scandinavië. Daardoor nemen de neerslagkansen af, komt er gaandeweg meer zonneschijn en wordt het meer dan 15°. Maandag kan, in de optiek van het Europese atmosfeermodel, een Atlantisch front het fraaie voorjaarsweer iets temperen. Daarna zinspeelt een niet onaanzienlijk aantal aan het Europese model gelieerde oplossingen op een verdere stijging van de temperatuur. Hoort u het gras al groeien?

Afgelopen zondagmiddag is in Leende bij Eindhoven een windhoos opgetreden. Palen met betonnen voet werden uit de grond gerukt en een bouwkraan draaide als een mallemolen in het rond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden