Kille ontvangst voor wethouder die niet in Almere komt wonen

Leefbaar Almere en PVV tegen bestuurders van buiten

De nieuwe wethouder van Almere, oud-ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker, wordt door de oppositie niet met open armen ontvangen. PVV en Leefbaar Almere ergeren zich eraan dat hij voor de twee jaar waarin hij zich aan Almere verbindt, niet verhuist naar de polder.

"Wie hier wethouder wil worden van de stedelijke omgeving, die moet toch hier wonen!", verzucht Frits Huis, fractieleider van Leefbaar Almere. Dat de 33-jarige Anker binnenkort weer een kind krijgt en dat zijn vrouw advocaat is in hun woonplaats Den Haag weet hij wel, maar dat vindt hij geen excuus: "Hij kiest hier zelf voor."

De kwestie ligt in Almere ook gevoelig omdat de gemeente al voor de tweede raadsperiode achtereen een wethouder heeft die toevallig óók oud-Kamerlid is en in Den Haag woont: Adri Duivesteijn, PvdA. Die heeft in Almere een huurappartement. Negentig procent van de kosten wordt vergoed door de gemeente. Dat is, zo benadrukt een woordvoerder, conform het rechtspositiebesluit voor lokale bestuurders.

Sinds 2002 mogen gemeenteraden wethouders benoemen van buiten de gemeente. Zij worden geacht te verhuizen. Als 'bijzondere omstandigheden' dat verhinderen, dan kunnen ze jaarlijks dispensatie vragen aan de raad. De coalitiepartijen in Almere - PvdA, VVD, D66 en de combinatie van CDA/ChristenUnie - hebben afgesproken dat Duivesteijn daar voor deze raadsperiode weer op kan rekenen. In die zin doet het er niet toe dat Leefbaar Almere en de PVV - normaal politieke tegenstanders - zich ertegen verzetten. Zoals zij ook de komst van Anker niet kunnen blokkeren; ze vormen maar eenderde van de raad.

"Het is terecht dat Leefbaar en de PVV er een punt van maken", vindt Ed Anker zelf. "Maar het is jammer dat ze er zo mee aan de haal gaan." Hij wijst erop dat hij direct moest inspringen om het gat te vullen dat Berdien Steunenberg, ook bekend als Stenberg, achterliet. De voltallige raad zegde twee weken geleden het vertrouwen op in de oud-fluitiste, omdat ze niet handig opereerde. In het college zou ze niet opgewassen zijn tegen het Haagse trio dat er de helft van de zetels bezet, naast Duivesteijn ook oud-Kamerlid Arno Visser en oud-minister Annemarie Jorritsma. Anker zegt er alle vertrouwen in te hebben dat hij het wel redt.

De EO-presentator weet nog niet hoe hij het precies gaat regelen. Misschien kan hij het appartement met Duivesteijn delen, oppert hij: "Ik geloof dat we er beiden geen bezwaar tegen hebben af en toe onder een dak te slapen." Hij kan ook elke dag naar huis, eventueel met de dienstauto: die is volgens de woordvoerder ook beschikbaar voor woon-werkverkeer. Ook dat is, zegt hij, conform de regels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden